HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Mumija in krokodil - Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu u Narodnom muzeju Slovenije

  Narodni muzej Slovenije, Ljubljana 20.03.2014.

  Mumija in krokodil - Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu u Narodnom muzeju Slovenije

  Narodni muzej Slovenije otvorio je u četvrtak 20.03.2014. godine izložbu „Mumija in krokodil, Slovenci odkrivamo dežele ob Nilu“ na kojem je jedan od ključnih predmeta rukopisna knjiga Jakova Šašela „Bilder aus dem Oriente“ iz fundusa Gradskog muzeja Karlovac.

  Šašelov Bilder je u fundusu karlovačkog muzeja od 1965. godine i zauzima značajno mjesto u našem stalnom postavu. Sama knjiga s 34 Šašelova crteža poslužila je slovenskim kolegama za atraktivno oblikovanje izložbe u stilu pop up slikovnica.

  Izložba je otvorena do 31.12.2014. godine.

  Svečano postavljenje knjige u izložbenu vitrinu povjereno je djelatnicima Gradskog muzeja Karlovac uz prigodnu konferenciju za novinare.

  Poznati puškar, slikar i putopisac Jakova Šašel (1832.-1903.) povezuje Sloveniju i Hrvatsku. Dolazi iz slovenske obitelji te je svojih prvih 25 godina proveo većinom na području današnje Slovenije, grad Karlovac smatra ga svojim istaknutim građaninom jer je u našem gradu proveo gotovo 50 godina, istaknuo se u gospodarskom i društvenom životu grada, te je naposlijetku u njemu i sahranjen.