HR | EN

Josip Vaništa: Ishodišta, izložba crteža, slika, kolaža i projekata

Gradski muzej Karlovac organizirao je izložbu crteža, slika, kolaža i projekata akademika Josipa Vanište. Izložba je otvorena u subotu 26. travnja 2014. godine, a mogli ste je razgledati do 15. lipnja 2014. godine.

***

Josip Vaništa (Karlovac, 17. svibnja 1924.), slikar, akademik, dobitnik brojnih umjetničkih nagrada, umirovljeni sveučilišni profesor, autor nekoliko knjiga eseja te suosnivač umjetničke skupine Gorgona, jedan je od najistaknutijih hrvatskih umjetnika. Maturirao je na karlovačkoj Gimnaziji, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie. Prvu izložbu imao je 1952. s Miljenkom Stančićem u Muzeju za umjetnost i obrt, a samostalno je izlagao u Zagrebu, Karlovcu, Opatiji, Rijeci, Osijeku i Parizu.

Izložbom se predstavlja kompleksnost Vaništine umjetničke fizionomije, te se podcrtavaju poveznice s rodnim gradom, njegovim pjesnicima i slikarima.

Popratni edukativni program održat će se u svibnju i lipnju, a namijenjen je predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola, mladeži, te ostalim zainteresiranim skupinama i bit će pravovremeno najavljen.

Izložbu je realizirana zahvaljujući Gradu Karlovcu i Ministarstvu kulture RH.

Autor fotografija postava izložbe: Miro Martinić

Fotografije otvorenja izložbe snimili Goran Vranić i Dinko Neskusil (c/b).

Još fotografija autora Dinka Neskusila (Kafotka) pogledajte na: Kafotka.net

Deplijan izložbe