HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Donacija Josipa Štimca za Zbirku željeznice

    Željeznički kolodvor Karlovac, Banija 16.05.2014. – 30.05.2014.

Donacija Josipa Štimca za Zbirku željeznice

Izložba Donacija Josipa Štimca za Zbirku željeznice, Željeznički kolodvor Karlovac, Banija u pokretnom muzejskom izložbenom vagonu na kolosijeku ispod postavnice otvorena je 16. svibnja u 12 sati, a mogli ste je razgledati do 30. svibnja 2014.

50 besplatnih kataloga izložbe podijeljeno je na dan službenog zatvaranja izložbe, 2. lipnja 2014. godine u 13 sati, na karlovačkom kolodvoru, u izložbenom vagonu.

***

Inženjer prometa Josip Štimac je cijeli svoj radni vijek proveo na Jugoslavenskoj odnosno Hrvatskoj željeznici. Izdvojio je i sačuvao, iz otpisanog inventara, raznolike predmete u kojima je prepoznao važna povijesna svjedočanstva i koje je mogao pohraniti u prikladnim prostorima. I kao suradnik Hrvatskog željezničkog muzeja pobrinuo se da mnogi predmeti, poput recimo stajaćeg sata koji je bio dio opreme u Drugom svjetskom ratu srušenog kolodvora Jastrebarsko, postanu dio muzejskog inventara. Karlovačkom muzeju namijenio je predmete odgovarajuće provenijencije.

Darovanih predmeta je više od 500. U tehničku opremu ubraja se telegrafski aparat (Morzeov patent), upravljač skretnice, prskalica za dezinfekciju putničkih vagona, kliješta za bušenje voznih karti, brojne svjetiljke. Obilježja nastala u različitim sustavima skinute su sa lokomotiva i vagona, prisutna na značkama i dugmadi za manšete te pečatnjacima i dijelovima uniformi. Sačuvani su nacrti željezničkih postaja, profila tračnica, brošure s uputama od kojih su one najstarije na mađarskom, pisana dokumentacija povezena s područjima okupiranim u Domovinskim ratu. Brojne su i fotografije i službeni identifikacijski dokumenti djelatnika, dijelovi uniformi različitih službi, plakete i diplome.

Glavno sredstvo interpretacije na ovoj izložbi koja se održala u muzealiziranom vagonu, na prostoru karlovačkog kolodvora bila je živa riječ sakupljača i darovatelja, Josipa Štimca, i kustosa izložbe, Igora Čuliga, te još nekih djelatnika željeznice.