HR | EN

Retrospektivna izložba Daniel Butala - 1970 – 2014.

U srijedu, 9. srpnja 2014. godine u Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena je retrospektivna izložba priznatog i nagrađivanog karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale. Nakon objavljivanja monografije Butala iz 2012. godine autora Milana Bešlića u ediciji Katalozi i monografije, Gradskog muzeja Karlovac ovom izložbom zaokružuje prezentaciju Butalinog opusa. Koncepciju i izbor djela potpisuje Milan Bešlić, a kustos izložbe i urednica kataloga je Antonija Škrtić. Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca, Ministarstva kulture RH i donacijom gospodina Želimira Feitla. Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza.

„Ova retrospektivna izložba kronološki pokazuje Butaline stvaralačke mijene u autorskoj prepoznatljivosti i u punini likovne izražajnosti, čiji kontinuitet slijedimo od crteža datiranih u razdoblje 1970-ih, pa do djela potpisanih u ovoj godini. Štoviše, u kronološkoj liniji otkriva se i iznimno crtačko umijeće, a u recentnom izboru iz golemog djela iščitava se njegova čvrsta struktura i stilska koherentnost sažimajući u retrospektivnom "snimku" izabranih djela stvaralačku vjerodostojnost i koncepcijsku utemeljenost. Butalinu ikonografsku strukturu iščitavamo u raznovrsnim motivima prepoznatljivog ishodišta u neiscrpnoj prirodi: florealni motivi (cvijeće i listovi), zatim tematske cjeline leptira kukaca, vilin konjica, kao i impresivne varijacije u seriji crteža mitološke teme Ikara i Dedala, te formu ljudske glave. „ (iz predgovora Milana Bešlića)

U okviru izložbe Gradski muzej Karlovac organizira:

- zabavno - kreativnu radionicu za osnovnoškolce nadahnutu Butalinim ciklusima crteža posvećenim mitskom nebeskom letaču Ikaru te kukcima: leptirima, skakavcima, vilinim konjcima i libelama

Radionica će biti održana u četvrtak, 10. srpnja i petak, 11. srpnja od 10.00 do 11. 30 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“, vodi ju muzejska pedagoginja na zamijeni Matea Galetić. Sudjelovanje je besplatno, a materijal osiguran. Broj sudionika je ograničen. Prijave se zaprimaju od utorka, 10. lipnja do ponedjeljka, 7. srpnja na e-mail: matea.galetic@gmk.hr ili broj mobitela: 098 957 1425.

- popularno znanstveno predavanje o kukcima kustosa pripravnika Luke Čorka u četvrtak, 10. srpnja, 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“. Ulaznica besplatna.