HR | EN

Gostovanje izložbe Gorana Vranića - Portret grada Zvijezde u Novoj Gorici

Gradski muzej Karlovac i Goriški muzej organiziraju gostovanje izložbe fotografija Gorana Vranića pod nazivom „Portret grada Zvijezde” kojom je na suvremen i atraktivan način predstavljena Vranićeva autorska interpretacija arhitektonskog i urbanističkog naslijeđa grada Karlovca. Izložba je premijerno svečano otvorena 11. srpnja 2012. godine u Galeriji „Vjekoslav Karas” u Karlovcu, a do sada je gostovala u Muzeju Mimara u Zagrebu. Nakon Slovenije izložbe će gostovati u Slavonskom Brodu. Izložba je u Gradu Kromberku u Novoj Gorici otvorena od 11. srpnja, a trajanje izložbe je produženo do 22. rujna 2014. godine.

Umjetnički fotograf srednje generacije Goran Vranić ovom izložbom nastavlja višegodišnje bavljenje fotografskom interpretacijom detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova Zagreba (1994.), Pakraca i Lipika (1996.), Koprivnice (2007.) i Dubrovnika (2008.). Baveći se Karlovcem autor motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri - Zvijezdi i njezinoj blizini. Na izložbi su izloženi isprinti fotografskih kompozicija detalja arhitekture, dok su široko zasnovane gradske vizure lirskog ugođaja biti prezentirane višemedijskom projekcijom. Ukupni autorski opus Gorana Vranića usko je povezan i obilježen njegovim profesionalnim radom fotografa specijaliziranog za predmete pokretne i nepokretne materijalne kulturne baštine i suvremene likovne umjetnosti. Afinitet prema tragovima ljudske prisutnosti i djelovanja u prostoru i vremenu motivira ga i u umjetničkom djelovanju koje obilježava nenametljiva strpljivost u stvaranju, te naglašena cjelovitost i izražajnost ostvarenih ciklusa. Dosadašnje Vranićevo bavljenje brodicama, suhozidima i gradovima - među koje se ovim ciklusom fotografija i izložbom uvrstio i Karlovac, promoviralo ih je u svjedočanstva prostora i vremena, u portrete života.

Izložbu prati bogato ilustrirani četverojezični katalog izložbe s uvodnim tekstovima gradonačelnika grada Karlovca Damira Jelića i kustosice izložbe i urednice kataloga Antonije Škrtić. Gostovanje izložbe realizirano je sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Karlovca.