HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Izložba "12 ciklusa" Dimitrija Popovića

  Galerija "Vjekoslav Karas" 22.10.2014. – 30.11.2014.

  Izložba "12 ciklusa" Dimitrija Popovića

  U srijedu, 22. listopada 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ svečano je otvorena izložba „12 ciklusa“ akademskog slikara Dimitrija Popovića.

  Izložbom će se predstaviti najkvalitetniji radovi iz perioda sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Odabir radova za izlaganje izvršili su Dimitrije Popović i voditeljice Galerije „Vjekoslav Karas“, akademska slikarica, Aleksandra Goreta. Ovo je prvo predstavljanje originalnih radova Dimitrija Popovića u Karlovcu.

  ***

  Dimitrije Popović rođen je 4. ožujka 1951. godine na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. Za boravka u Parizu 1974. upoznaje pariškog kolekcionara gospodina Davriera, pa u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji Alexander Braumüller s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima. Iste godine, u povodu velikog jubileja "Leonardo a Milano - 1482-1982", izlaže ciklus crteža Omaggio a Leonardo u milanskoj Palazzo Sormani. U godini jubileja, dvije tisuće godina kršćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća CORPUS MYSTICUM u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo - l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portghesi), koji su pozvani da odgovore na "Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima". Odgovori su objavljeni u knjizi "Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II", izdavač Sri spa - Milano, 2003.

  Predgovor izložbi potpisuje voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“, akademska slikarica, Aleksandra Goreta.

  Izložba ostaje otvorena do 30. studenog 2014.