HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Nagrađena hrvatska arhitektura 1961. - 1989. - gostovanje izložbe

  Gradski muzej Karlovac 19.11.2014. – 19.12.2014.

  Nagrađena hrvatska arhitektura 1961. - 1989. - gostovanje izložbe

  U srijedu, 19. studenog u 18.00 sati u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac, otvorena je izložba Nagrađena hrvatska arhitektura 1961-1989., autora Miljenka Bernfesta u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac (DAGGK). Izložba je otvorena do 19. prosinca.

  Izložba konzistentnim autorskim rukopisom uglednog arhitekta i fotografa Miljenka Bernfesta predstavlja 66 arhitektonskih ostvarenja nagrađenih najprestižnijim strukovnim nagradama u razdoblju od 1961.-1989., s ciljem predstavljanja dosega hrvatske arhitekture kroz reprezentativne projekte, valorizirane od strane struke koji su postali važne točke razvoja moderne i suvremene hrvatske arhitekture. Osim arhitektonske zamisli pojedinih ostvarenja, izložbom je prezentirano i današnje stanje nagrađenih arhitektonskih ostvarenja, načini na koji građevine stare, prihvaćaju život i mijenjaju se sukladno potrebama građana, a ponekad bivaju pregrađene i zapuštene zbog nerazumijevanja ili nebrige.

  Arhitektonska ostvarenja obuhvaćena ovom izložbom nagrađena su nagradama UHA-a Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za proteklu kalendarsku godinu koja se dodjeljuje od 1961. godine, Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za proteklu kalendarsku godinu koja se dodjeljuje od 1983. godine i Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za proteklu kalendarsku godinu koja se dodjeljuje od 1988. godine. UHA nagrade dodjeljuje kao poticaj stvaralaštvu s područja arhitekture, urbanizma i dizajna te kao poticaj javnoj afirmaciji misli i djela hrvatskih arhitekata. Izložba predstavlja i ostvarenja nagrađena nagradom Borba koja se dodjeljivala od 1965. godine za najuspješnija arhitektonska ostvarenje u Jugoslaviji te ostvarenja nagrađena nagradom Republike Hrvatske Vladimir Nazor za najbolje umjetničko ostvarenje na području arhitekture i urbanizma koja se dodjeljuje od 1965. godine.

  Izložba se nadovezuje na projekt knjige i izložbe Nagrađena hrvatska arhitektura 1990.-2009. realiziran 2010./2011. godine.