HR | EN

Za kralja i dom

Gradski muzej Karlovac obilježava 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata i 110. godišnjicu utemeljenja Gradskog muzeja Karlovac izložbom „Za kralja i dom“ koja je otvorena u četvrtak, 18.12.2014. u 18 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“.

Karlovac, iako daleko od krvavih bitaka na bojišnicama, podnosi žrtve. Karlovčani sudjeluju i stradavaju u vojnim postrojbama Austro-Ugarske; prekida se gospodarski i komunalni uzlet grada, a ratna zbivanja utjecala su na život civila koji je prožet ratnom promidžbom i domoljubljem s jedne strane, te ispunjen ratnim nedaćama – bolestima, neimaštinom, oskudicom hrane s druge strane.

Uz predmete iz fundusa Gradskog muzeja Karlovac u realizaciji izložbe pomogao nam je svojim znanjem karlovački kolekcionar Srđan Sabljarić, čije će predmete u većem broju Karlovčani moći vidjeti po prvi put, Goriški muzej iz Nove Gorice, Slovenija, Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba, Zavičajni muzej Ozalj, te brojni privatni posuditelji koji su se odazvali našoj akciji prikupljanja obiteljskih predmeta vezanih uz Prvi svjetski rat.

Autorica izložbe je mr. sc. Sanda Kočevar, prof., viša kustosica Povijesnog odjela, dok je likovni postav osmislila dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, a za oblikovanje tiskovina i suvenira karlovačka grafička dizajnerica Sandra Bolfek.

Izložbu prati ciklus predavanja i edukativni program.