HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Izložba - Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09

  Gradski muzej Karlovac 27.05.2015. – 13.09.2015.

  Izložba - Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09

  U srijedu, 27. svibnja, u izložbenom prostoru u potkrovlju otvorena je izložba Nagrađena hrvatska arhitektura 90-09.

  Izložba dokumentira i predstavlja nagrađene arhitektonske realizacije u razdoblju od 1990. do 2009. i dosege hrvatske arhitekture kroz projekte koji su reprezentativni, valorizirani od strane struke i koji su postali važne točke razvoja moderne i suvremene hrvatske arhitekture. Arhitektonska ostvarenja obuhvaćena ovom izložbom nagrađena su najprestižnijim nacionalnim nagradama: Viktor Kovačić, Drago Galić, Bernardo Bernardi, koje svake godine dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata te nagradom Ministarstva kulture Vladimir Nazor.

  Autor izložbe i fotografija je Miljenko Bernfest.

  Gostovanje izložbe omogućeno je suradnjom Udruženja Hrvatskih arhitekata, Gradskog muzeja Karlovac i Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac.

  Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 13. rujna.

  „Hrvatska arhitektura u posljednjih je dvadeset godina prešla izniman put. Tri su ključna razloga koja su tome posebno pridonijeli. Prvi leži u okolnosti da je u Hrvatskoj arhitektonsko naslijeđe, pogotovo ono suvremeno, često potpuno zanemareno. Drugi je u golemom urbanističkom utegu koji suvremenu hrvatsku arhitekturu pomiče iz samog arhitektonskog konteksta i stavlja ga u socijalno- politički kontekst u kojem se ona utapa posljednjih godina. Treći razlog leži u velikom neskladu između arhitektonskih rješenja i želja naručitelja, koji često imaju potpuno krivu sliku o suvremenoj arhitekturi. (...) No, urbanističkom rasulu unatoč, u posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj je ostvaren niz impresivnih arhitektonskih projekata koji pokazuju kvalitetu domaćih autora. (...) Riječ je o izložbi fotografija na kojoj su prikazana 84 arhitektonska ostvarenja nagrađena u proteklih 20 godina najuglednijim nacionalnim priznanjima koje dodjeljuje struka – godišnjom nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata i nagradom Vladimir Nazor." (N. Svilar, Vjesnik)