HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Stoljeće nakon Laszowskog

  Stari grad Dubovac 03.07.2015. – 15.09.2015.

  Stoljeće nakon Laszowskog

  U petak, 3. srpnja, na starom gradu Dubovcu otvorena je izložba "Stoljeće nakon Laszowskog". To je ujedno i prva izložba u proljetos uređenoj dvorani na prvom katu Starog grada. U trenutku kada su mnoga pitanja o budućnosti Dubovca još uvijek otvorena, biti će izuzetno zanimljivo promatrati utvrdbene spomenike kulture kroz oči, zapravo fotografsku leću Emilija Laszowskog odnosno s gledišta autora izložbe dr. sc. Tajane Pleše i dr. sc. Maria Stipančevića. Kao što se može pročitati u knjizi sažetaka i znanstveno-stručnog skupa i izložbe koje je u studenom 2014. godine organizirao Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatski državni arhiv i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Emilij Laszowski (Brlog na Kupi 1868. – Zagreb 1949.), je pripadnik hrvatske intelektualne elite na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće a posvetio je život hrvatskoj prošlosti i kulturnoj baštini.

  Uistinu, Laszowsky je ostavio značajan trag u razvoju kulturnih ustanova–arhiva, knjižnica i muzeja, kao i konzervatorske službe. Zaslužan je i za razvoj znanstvenih disciplina kao što su heraldika i sfragistika a proučavao je i umjetnička djela. Ovaj dopisni član Akademije bijaše i suosnivač Družbe „Braća hrvatskoga zmaja, također i suosnivač Dobrovoljnog društva za spasavanje…Nažalost, ići stopama Laszowskog i snimati fotografije iz istog rakursa kao što je to on činio početkom 20. stoljeća, a što su učinili autori najavljene izložbe, ostavlja nelagodnu spoznaju da su ti spomenici (Gvozdansko, Drežnik, Cesargda, Cetringrad…) često nastavljali propadati pa su mnogi i u gorem stanju nego li u njegovo vrijeme.

  Dubovac je, srećom, po svojem građevinskom uređenju onakav kakvim bi ga i Laszowski mogao poželjeti, što nije bio slučaj doba kada je u on Karlovcu polazio pučku školu i niže razrede gimnazije. Izložba ostaje otvorena do 15. rujna i Gradski muzej Karlovac će za njezinog trajanja organizirati i predavanje autora izložbe; bilo bi dobro da to ujedno bude i uvod o javnoj raspravi o „novom životu starog grada“!

  više od organizatora izložbe:

  http://www.h-r-z.hr/index.php/aktualno/novosti-i-obavijesti/1514-stoljee-nakon-laszowskog

  Preuzmite pozivnicu