HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Dr. Josip Kalasancij Schlosser vitez Klekovski (1808. - 1882.)

    Gradski muzej Karlovac 04.11.2015. – 03.02.2016.

Dr. Josip Kalasancij Schlosser vitez Klekovski (1808. - 1882.)

U srijedu, 4. studenog 2015. godine u 18.00 sati u izložbenoj dvorani u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac otvorena je izložba posvećena životu i radu znamenitog hrvatskog prirodoslovca, liječnika i pisca Josipa Kalasancija Schlossera viteza Klekovskog.

U znanstvenom se radu uglavnom bavio botanikom i entomologijom ostavivši iza sebe niz znanstvenih članaka i knjiga od kojih su najpoznatija velebna djela „Flora Croatica“ i „Fauna kornjašah Trojedne kraljevine“. Bio je toliko značajan za znanost da su po njemu nazvane vrste poput karanfila Alyssum schlosseri Heuff. ex Schloss.& Vuk. ili fosilnog puža Helix schlosseriana Brusina 1869.

Osim posterskih priopćenja koji opisuju njegov život i djelo, posjetitelji će moći vidjeti dio Zbirke kornjaša Schlosser nastale njegovim djelovanjem, kao i herbarske primjerke koje je dr. Schlosser u svom radu prikupio. Također će biti izloženi i primjerci fosila koji su imenovani po Dr. Schlosseru u čast.

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem i Gradskim muzejem Križevci, a ostaje otvorena do 3. veljače 2016. godine.

Gostovanje izložbe je realizirano sredstvima Grada Karlovca.

***

Preuzmite pozivnicu

Preuzmite plakat