HR | EN

Vladimir Makuc - grafike, slike, skulpture

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ je povodom obilježavanja Dana Gradskog muzeja Karlovac u petak, 18.12.2015. godine u 19.00 sati, otvorena izložba grafika, slika i skulptura, jednog od najzačajnijih slovenskih umjetnika, akademskog slikara Vladimira Makuca. Izložena djela izbor su iz umjetnikove donacije Goriškom muzeju iz Nove Gorice.

Vladimir Makuc jedan je od najznačajnijih slovenskih umjetnika. Rodio se 1925. u Slokanu kraj Nove Gorice. Slikarstvo je diplomirao 1954. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Godine 1956. završio je konzervatorsko restauratorsku specijalku u klasi prof. Miroslava Šubica. Opus je posvetio istraživanju grafičkih tehnika, a od 1970. bavi se slikarstvom, primijenjenom umjetnošću i skulpturom. Motivima je vezan za prirodu, polja, ptice, antičku mitologiju. Izlagao je na više od 70 izložbi u Sloveniji, Austriji, Makedoniji, Hrvatskoj i Japanu, sudjelovao je na preko 450 skupnih izložbi u Sloveniji i inozemstvu.

Autorica izložbe je kustosica odjela za povijest umjetnosti Goriškog muzeja Katarina Brešan, a kustosica izložbe i urednica kataloga Antonija Škrtić. Izložbu su ostvarili Gradski muzej Karlovac i Goriški muzej iz Nove Gorice.

Prigodom otvorenja darovali smo 50 kataloga izložbe.

Preuzmite pozivnicu