HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Daniel Butala - Portreti poznato nepoznatih - donacija Gradskom muzeju Karlovac

    Gradski muzej Karlovac 06.07.2016. – 15.09.2016.

Daniel Butala - Portreti poznato nepoznatih - donacija Gradskom muzeju Karlovac

U srijedu, 6. 7. 2016. godine u 19.00 sati u Izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac na Strossmayerovom trg 7 otvorena je izložba Portreti poznato nepoznatih / donacija Gradskom muzeju Karlovac karlovačkog akademskog slikara Daniela Butale. Izložba je organizirana povodom obilježavanja Dana grada Karlovca.

Izložba predstavlja dio ciklusa crteža Portreti poznato nepoznatih (1989. − 1998.) Daniela Butale koji je 2014. godine autor darovao Gradskom muzeju Karlovac, sa željom da jednog dana budu izloženi u muzejskom prostoru na vojnom kompleksu Turanj kao dio izložbe o gradu Karlovcu, njegovim braniteljima i stanovnicima tijekom Domovinskog rata 1991. − 1995.

Donacija se sastoji od 37 radova na papiru u kombiniranoj tehnici, nastalih od 1989. do 1997. godine. Za ovu je prigodu Gradski muzej Karlovac konzervatorsko-restauratorski uredio i opremio 18 izloženih djela. Darovana djela autentični su umjetnički odgovor (sa stavom) na kataklizmičko ratno ozračje o čijim osobinama iz današnje perspektive, uz osobne uspomene i arhivske dokumente, najuvjerljivije progovaraju upravo sinkrono nastala umjetnička djela.

Katalog izložbe sadrži reprodukcije izloženih djela i predgovor Antonije Škrtić, a zajedno s ostalim promotivnim materijalima oblikovan je i tiskan u Tiskari Pečarić i Radočaj u Karlovcu.

Kustosice izložbe su Ružica Stjepanović i Antonija Škrtić, a realizirana je sredstvima Grada Karlovca.

Izložba ostaje otvorena do 15. rujna 2016. godine.