HR | EN

Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja - 250 godina Gimnazije Karlovac - izložba

Izložba - Put u prošlost prirodoslovlja i obrazovanja - 250 godina Gimnazije Karlovac otvorena je u srijedu, 19. listopada 2016. godine u 19.00 sati u Galeriji "Vjekoslav Karas", Ljudevita Šestića 3, Karlovac.

Na izložbi Gradski muzej Karlovac, povodom 250.-e obljetnice postojanja škole, predstavlja obrađenu i djelomično restauriranu Prirodoslovnu zbirku Gimnazije Karlovac na 300-tinjak m2 uz atraktivni muzeološki postav.

Prirodoslovna zbirka Gimnazije Karlovac jedna je od najstarijih i najznačajnijih školskih zbirki u Hrvatskoj te je zaštićena kao kulturno dobro. Zbirka sadrži 1153 predmeta od kojih većina datira s prijelaza 19. u 20. stoljeće i podijeljena je u 9 podzbirki (Algološka, Antropološka, Botanička, Geografsko-gospodarska, Geološko-mineraloška, Malakološka, Mikološka, Mikrobiološka, Zoološka). Prema tipovima predmeta dijeli se na biološki materijal zbirke (mokri i suhi preparati životinja i herbarski primjerci) i nastavna pomagala i opremu (knjige, litografije, mikroskopi, nastavna pomagala i modeli).

Izložba je krajnji rezultat i vrhunac suradnje između Gradskog muzeja Karlovac i Gimnazije Karlovac, a obuhvaća trogodišnji rad na zbirci autora izložbe kustosa Luke Čorka i prof. Antuna Milinkovića.

Posjetitelji imaju prilike vidjeti kako je izgledao kabinet prirodoslovlja krajem 19. st., na koji način se prije učilo prirodoslovlje, koji su to najzanimljiviji predmeti iz zbirke, tko ih je napravio i još mnogo toga.