HR | EN

Portret grada zvijezde - izložba Gorana Vranića u Pečuhu

Gradski muzej Karlovac u okviru proslave 25. godišnjice neovisnosti Republike Hrvatske u Pečuhu u organizaciji Generalnog konzulata RH u Pečuhu i Karlovačke županije gostuje s izložbom fotografija Gorana Vranića „Portret grada Zvijezde”.

Izložba je svečano otvorena u četvrtak, 6.10.2016. godine u 18.00 sati u izložbenom prostoru u prizemlju Csontváry Múzeuma, a može se pogledati do 23. listopada 2016. godine.

Umjetnički fotograf srednje generacije Goran Vranić ciklusom fotografija posvećenim gradu Karlovcu nastavlja višegodišnje bavljenje fotografskom interpretacijom detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova Zagreba (1994.), Pakraca i Lipika (1996.), Koprivnice (2007.) i Dubrovnika (2008.). Baveći se Karlovcem autor motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri - Zvijezdi i njezinoj blizini. Izložene fotografije dokumentiraju i interpretiraju ukrasne motive izvedene na pročeljima, te unaprjeđuju promatračev osobni doživljaj baštinjenog oblikovnog bogatstva više ili manje sačuvanog na „obrazima“ karlovačkih kuća u cilju promicanja kulturnog identiteta Karlovca i Hrvatske.

Izložba je premijerno bila postavljena 2012. godine u Galeriji „Vjekoslav Karas” u Karlovcu, a do sada je gostovala u Muzeju Mimara u Zagrebu, Generalskom stolu, Goriškom muzeju u Novoj Gorici u Sloveniji i Zavičajnom muzeju Ozalj.

Gradski muzej Karlovac je gostovanje popratio deplijanom izložbe na hrvatskom i mađarskom jeziku.

Deplijan izložbe

***

Fotografije otvorenja: Kollár Ákos

Fotografije postava izložbe: Goran Vranić