HR | EN

Krleža - vizionar i vizuali - izložba

Projekt „krleža: vizionar i vizuali“: povodom obilježavanja trideset i pete obljetnice smrti Miroslava Krleže u Gradskom muzeju Karlovac

U četvrtak, 29. 12. 2016. u 14:00 sati, povodom obilježavanja trideset i pete obljetnice smrti Miroslava Krleže u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac otvorena je izložba „krleža: vizionar i vizuali“ autora Josipa Vrančića.

Program otvorenja upotpunila je Nataša Vojnović govoreći Krležinu pjesmu Nad otvorenim grobom tužni zbore, a izložbu je otvorio dogradonačelnik grada Karlovca Dubravko Delić.

Temeljna zamisao ovog izložbeno-izdavačkog projekta jest pojedinoj misli, ma koliko krležijanski duga i 'teška' bila, priznati status samostalnoga djela, kojoj se promatrač može posvetiti bez 'tereta' okolnih slova, riječi, rečenica, odlomaka, stranica, knjiga, polica, biblioteka... I to uz napor da se uspije izbjeći uobičajenu zamku da citatno izdvajanje postane mač u službi seciranja, da rečenica izvađena iz konteksta ostane kadaverskim batrljkom... Važno je ne postavljati se na mjesto ekskluzivnog tumača Krležine misli...nego prepustiti mu da i na temi likovnosti bude predstavljen – njim samim, istaknuo je Josip Vrančić.

Izložba je popraćena promotivnim tiskanim deplijanom te opsežnijom e-publikacijom besplatno dostupnoj QR Codeom na samoj izložbi i ovdje, straničnicima i plakatom koje je vizualno oblikovao Josip Vrančić.

Organizator izložbe i pratećeg edukativnog programa je Gradski muzej Karlovac.

***

Preuzmite:

e-publikacija „krleža: vizionar i vizuali“