HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši - izložba

    Gradski muzej Karlovac 06.09.2017. – 28.09.2017.

Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši - izložba

/ Crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku - Konzervatorsko-restauratorski radovi

Prigodom manifestacije Dani europske baštine u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac od 6 do 28. rujna postavljena je izložba Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši o konzervatorsko- restauratorskim radovima u Crkvi sv. Nikole u Žumberku.

Izložba je otvorena u srijedu, 6. rujna 2017. godine u 18.00 sati.

***

Nakon održavanja u Arhološkom muzeju u Zagrebu, u ožujku i travnju ove godine, izložba o jednom žumberačkom lokalitetu dolazi u Karlovac. Neki od ljepših nalaza pripadaju razdoblju kada je Žumberak bio dijelom Karlovačkog generalata pa je ovo gostovanje ujedno i poziv Karlovčanima da ponovno otkriju baštinu koja ih pobliže povezuje s ovim područjem. Podsjećamo i na činjenicu da, prema tezi Rosane Ratkovčić, zidne slike u žumberačkoj crkvi potječu od iste majstorske radionice kao i slike u Zadobarju i Sveticama (što je tematizirano u itložbi Majstor od Zadobarja). Nakon nedavne izložbe o istraživanjima u Barloviću (gostovala 2014. godine), Hrvatski restauratorski zavod se još jednom pred karlovačkom publikom potvrđuje ne samo kao vodeći istraživač i zaštitnik našeg kulturno-povijesnog krajolika već i kao organizator vrlo zanimljivih i bogatih izložbi.

Crkva sv. Nikole biskupa srednjovjekovna je građevina s dugom poviješću i kontinuitetom korištenja. Nalazi se u selu Žumberak, a donedavno je bila središte župe. Arhivska i povijesna istraživanja upotpunila su otkrića vezana uz arhitekturu crkve te njezine faze i opremu. Iako radovi još nisu u potpunosti završeni, rezultati iznenađuju i oduševljavaju. Groblje oko crkve sv. Nikole biskupa u funkciji je od 14. do 18. stoljeća. Do sada su arheološki istražena 254 groba kao i kosturnica s posmrtnim ostacima 223 pokojnika. Time su otkriveni običaji nekadašnjeg žumberačkog stanovništva vezani uz život i smrt te posebno bogatu i jaku pobožnost. Dok su u 14. i 15. stoljeću pokojnike ukapali u zemljane rake umotane u mrtvačko platno pa su stoga ti grobovi uglavnom bez arheoloških nalaza, u 16. stoljeću dolazi do promjene pogrebnih običaja. Pokojnici se u novom vijeku ukapaju odjeveni u bolju odjeću, najčešće s nabožnim predmetima kao što su križevi, krunice i svetačke medaljice. Ovi predmeti svjedoče ne samo o osobnoj pobožnosti, omiljenim svecima i vjerskim običajima nego i o mobilnosti stanovnika. Žumberčani su odlazili na hodočašća unutar današnje Hrvatske, ali i u Italiju, Austriju i Njemačku. U kripti u svetištu crkve pronađen je svileni prsluk i kožne cipele u lijesu plemkinje. Strpljivim i zahtjevnim radovima rekonstruirana je plemićka nošnja 17. stoljeća, a prsluk i cipele plemkinje iz Žumberka prvi će puta biti predstavljeni javnosti. Izložba obuhvaća 162 arheološka izloška, 21 informativni plakat, rekonstrukciju portal i 1 video prilog.

Ova izložba rezultat je višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda te može služiti kao primjer interdisciplinarnog pristupa i izvrsne suradnje među znanstvenim i kulturnim institucijama.


Organizator izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski restauratorski zavod

Autori izložbe: dr. sc. Ana Azinović Bebek (HRZ), Ljubo Gamulin (HRZ)

Autor postava: dr. sc. Ana Azinović Bebek (HRZ), Ljubo Gamulin (HRZ)

Koordinacija izložbe: Anita Dugonjić (AMZ)

Suradnici: Željka Bedić, Josip Brekalo, Gordana Car, Ana Fundurulić, Mihael Golubić, Andrej Janeš, Sandra Juranić, Branka Molnar, Petar Sekulić, Edita Šurina

Organizacija gostovanja u Karlovcu: Ana Fundurulić (HRZ)

Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a i GMK (gostovanje)


Prateće aktivnosti:

13. rujna u 18 h – predavanje: „Bioarheologija - život i smrt starih Žumberčana“, Željka Bedić, Antroploški centar HAZU

15. rujna u 12 h – predavanje: „Prsluk plemkinje iz kripte crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku - najstariji restaurirani ženski odjevni predmet“, Gordana Car, Služba za pokretnu baštinu, Hrvatski restauratorski zavod

27. rujna u 18 h – predavanje: „Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši - istraživanja crkve sv. Nikole biskupa u Žumberku“, Ana Azinović Bebek, Služba za arheološku baštinu, Hrvatski restauratorski zavod; autorica izložbe

21. – 28. rujna – prigodom manifestacije Dani europske baštine svim zainteresiranim posjetiteljima darujemo besplatan ulaz na izložbu Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši.