HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Dva mlina na Kupi - informativno-edukativna izložba

    Stari grad Dubovac 06.12.2017. – 15.03.2018.

Dva mlina na Kupi - informativno-edukativna izložba

U srijedu 6. prosinca 2017. godine u 18.00 sati u izložbenom prostoru na 1. katu Starog grada Dubovca otvorena je izložba Dva mlina na Kupi. Izložba je informativno-edukativnog karaktera, a prikazuje dva mlina na rijeci Kupi, u naseljima Brodarci i Donje Pokupje.

Ovi su mlinovi jedini preostali mlinovi koji su bili pokretani snagom vode na rijeci Kupi na današnjem području grada Karlovca, a danas nisu u funkciji. Izložbom je prikazano njihovo sadašnje stanje, a objektiv karlovačkog fotografa Dinka Neskusila zabilježio ih je serijom fotografija Utihla meljava.

Uz izložbu je priređen edukativni program u kojem će se kreativnim radionicama i stručnim vodstvom te radnim listićem učenicima osnovnih škola približiti ova tema.

Prigodom otvorenja izložbe promovirani su i prigodni suveniri izložbe koje je, kao i prateće publikacije, vizualno oblikovao Josip Vrančić.

Svojim glazbenim izvedbama otvorenje izložbe obogatili su mali tamburaši iz Glazbene škole - Područnog odjela Ozalj, a dodatno iznenađenje bio je i sv. Nikola koji je slatkišima posebno razveselio najmlađe. Mnogi od posjetitelja su se, nakon razgleda i otvorenja izložbe, okušali i u igri mlina u edukativnoj igraonici u sklopu izložbe.

Autorica izložbe je etnologinja Tatjana Tomičić Geršić, pod mentorstvom više kustosice Antonije Škrtić.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca.