HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Dječje igračke iz hrvatske baštine - gostujuća izložba Etnografskog muzeja iz Zagreba

    Galerija "Vjekoslav Karas" 15.12.2017. – 15.02.2018.

Dječje igračke iz hrvatske baštine - gostujuća izložba Etnografskog muzeja iz Zagreba

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u petak, 15. prosinca 2017. godine u 19:00 sati otvorena je izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine Etnografskog muzeja, Zagreb.

Izložba predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u Hrvatskoj. Izložene igračke specifične su svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom, a izrađivane su od kraja 19. stoljeća.

Preko 300 predmeta iz Zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba izrađenih od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstva, keramičkih predmeta, alat iz majstorske radionice i vrlo rijetki dokumenti „Zadruge Vidovec“, te filmovi snimljeni u Stubičkom i Bistričkom Lazu, Tugonici, Turnišću, Mariji Bistrici, Gornjoj Stubici, Globočcu i Vidovcu kojima su predstavljeni majstori i radionice u kojima nastaju drvene i keramičke dječje igračke izloženi su na suvremen i atraktivan način. Na izložbi se djeca mogu igrati igračkama, slagati velike puzzle i crtati, ali i opipati materijale iz kojih su igračke nastale te se upoznati s postupcima izrade.

Izložba je nastala u sklopu projekta „Svijet igračaka“ Etnografskog muzeja, a s velikim uspjehom je gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Livnu u BiH, Požegi, Šibeniku i Dubrovniku.

Autorica izložbe je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, a autorica likovnog postava i dizajna publikacija Nikolina Jelavić Mitrović. Kustosica gostovanja izložbe je Antonija Škrtić, a suradnici u edukativnom programu su Tatjana Tomičić Geršić i Karlo Mandić.

Autor fotografija postava i otvorenja je Matija Dronijć.

Izložbu i prateći edukativni program financiraju Grad Karlovac.