HR | EN

180 godina u najboljem društvu - izložba povodom 180. obljetnice Gradske knjižnice

Gradski muzej Karlovac, izložbeni prostor u potkrovlju

1.3. - 15. 6. 2018.

„180 godina u najboljem društvu“ je izložba nastala u suradnji Gradskog muzeja Karlovac i Zavičajnog odjela Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ povodom 180. obljetnice Gradske knjižnice.

Želeći izbjeći sklonost ustanova samoperpetuiranju kroz produciranje krutih znanstvenih informacija s kojima se posjetitelj može upoznati na stalnom muzejskom postavu, kreirana je izložba koja za cilj ima ukazati na promijenjenu ulogu ustanova u suvremenom društvu. Ustanove bi trebale biti korektivni mehanizam društva usmjeren prema današnjim potrebama društva, otvarajući nove teme, propitujući i pozivajući na kritiku pojedinca, baštine i društva općenito.

Izložba obuhvaća period od 1796. do 2007. godine, ukazujući na činjenicu da su i prije 1838. godine znanstvena misao i književna produkcija u Karlovcu bili na zavidnoj razini, te nije bilo neočekivano da se u tim prilikama formira druga hrvatska narodna čitaonica.

Odabrano je tridesetak autora koji su bilo svojim podrijetlom, životom i/ili radom vezani uz Karlovac, a odabrane knjige razvrstane su u vrlo široko određena područja umjetnosti i znanosti.

Izložbu u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac prati i komplementarna izložba „Zvižduk iz Karlovca“ u Izložbenom salonu „Ljudevit Šestić“ Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“.

Autorice izložbi su Sanda Kočevar i Aleksandra Mikić Grginčić, uz Danka Plevnika i autorice teksta u katalogu izložbe. Likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, grafički dizajn Bolfeki art & graphic design studio, a fotografije Dinko Neskusil i Goran Vranić.