HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  GOSTOVANJE IZLOŽBE MAJSTOR OD ZADOBARJA U DOMITROVIĆEVOJ KULI NA ZAGREBAČKOM KAPTOLU

  19.04.2018.

  GOSTOVANJE IZLOŽBE MAJSTOR OD ZADOBARJA U DOMITROVIĆEVOJ KULI NA ZAGREBAČKOM KAPTOLU

  19. travanj – svibanj 2018.

  Sagrađena u prvoj polovici 17. st., Domitrovićeva kula je značajno graditeljsko obilježje zagrebačkog kaptola i prestižni izložbeni prostor Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije.

  U suradnji s uglednim ustanovama kao što su Hrvatski restauratorski zavod, Muzej za umjetnost i obrt i Akademija likovnih umjetnosti, u nekoliko proteklih godina priređene su izložbe iz rijetko viđenog fundusa Dijecezanskog muzeja, pobuđujući veliki interes domaće javnosti ali i sve brojnijih turista koji otkrivaju kulturno blago naše domovine.

  Majstor od Zadobarja, izložba o srednjovjekovnom slikarstvu u kapeli sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju, nastala je 2017. godine u koprodukciji Dijecezanskog muzeja i Gradskog muzeja Karlovac. Dosada ju je vidjelo gotovo 8.000 posjetitelja -u Starom gradu Dubovcu bila je postavljena od travnja do listopada 2017. Zagrebačko gostovanje najavljeno je u listopadu 2017. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, pretežno za potrebe stručne publike.

  Šira publika izvan Karlovca tek treba otkriti ovu slikarsku baštinu, pa će izložba, nadajmo se, biti poticaj da se iz Zagreba krene na put od šezdesetak kilometara i susretne s tipičnim ambijentom kasnogotičke glagoljaške crkve na veleposjedu obitelji Frankopan, Novigradu na Dobri. Ovo nekad vrlo rašireno slikarstvo uglavnom je nestalo prilikom baroknog i kasnijeg osuvremenjivanja crkvi, pa je tako Zadobarje jedan od dva najbolje sačuvana, zapravo ponovno otkrivena, primjera te umjetnosti u kontinentalnoj Hrvatskoj.

  Autori su izložbu namijenili Svatkoviću, Everymanu, Jedermannu. Pošli su od pretpostavke da su ona i on, premda brojni, danas najmanje vidljivi u suvremenoj medijskoj kulturi. Budući da je naš Svatković vjernik i da voli umjetnost, izložbu prati vodič u kojem su povijesno umjetničko i teološko tumačenje u zasebnim poglavljima ispisali dr. sc. Rosana Ratkovčić i dr. sc. Vlado Mikšić. Urednik vodiča i autor izložbe je Igor Čulig a dizajn potpisuje Digitalni tisak d.o.o.