HR | EN

ROBERT ŠIMRAK: IDEJA KAOSA / DIE VORSTELLUNG DES CHAOS

9. 5. – 15. 6. 2018.

Robert Šimrak: Ideja kaosa / Die Vorstellung des Chaos

U srijedu, 9. svibnja 2018. godine u 19.00 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu otvorena je izložba slika Robert Šimrak: Ideja kaosa / 42. Die Vorstellung des Chaos.

O izložbi

Robert Šimrak karlovačkoj se publici predstavlja ciklusom slika velikih formata u tehnici akrila na platnu, premijerno predstavljenim prije godinu dana izložbom 42. Die Vorstellung des Chaos – Ideja kaosa u Gliptoteci HAZU. Ovaj ciklus inicijalno je motiviran slučajem vojnika jedne od najznačajnijih vojnih postrojbi hrvatske ratne prošlosti, 42. domobranske pješačke divizije, tzv. Vražje divizije koja se tijekom Prvog svjetskog rata (1914. – 1918.) borila na balkanskom, ruskom i talijanskom bojištu (1918.). Aktualizirajući razdoblje Prvog svjetskog rata Robert Šimrak razumljivim vizualnim jezikom i prijemljivom poetikom, čije je izvorište u vizionarskom i kreativnom opusu francuskog autora stripa Jeana Girauda Moebiusa, korištenjem suvremene tehnologije 3D projektiranja u procesu stvaranja slike te osobnim slikarskim instinktom i rukopisom na najvišoj estetskoj razini propituje moralne i etičke preokupacije generacija stasalih tijekom ratnog 20. stoljeća, odnosno suvremenog društva uopće u kojem je, razvojem informatizacije, komunikacijske tehnologije i globalizacije, ratni kaos sveprisutan kao nikada ranije.

O autoru

Robert Šimrak rođen je 1967. godine u Zagrebu. Polazio je Školu primijenjenih umjetnosti, a potom 1992. godine diplomirao grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Od 1995. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na nastavničkom odsjeku na kolegijima Crtanje i Slikanje. Godine 2014. izabran je u zvanje redovitog profesora na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 2018. godine temeljem umjetničkih postignuća. Od 2001. do 2003. godine kao predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika koordinira zahtjevnim projektom obnove Doma hrvatskih likovnih umjetnika – Meštrovićevog paviljona. Samostalno izlaže od 1989. godine na četrdeset i dvije izložbe do sada te na nekoliko skupnih međunarodnih izložbi. Sudjelovao je u radu brojnih žirija, prosudbenih tijela i umjetničkih savjeta. Radio je kao grafički urednik i dizajner časopisa Kontura i tjednika Mila u Vjesniku. Za ostvareni opus nagrađen je vrijednim nagradama i priznanjima među kojima se posebno ističe Vjesnikova likovna nagrada Josip Račić za najbolju samostalnu izložbu u Hrvatskoj u 2008. godini koja je pod naslovom Wireframe realizirana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i Galeriji Božidar Jakac u Sloveniji. Godine 2012. monografijom Robert Šimrak – Living well is the best revenge s tekstom Ivice Župana u izdanju Art magazina Kontura iscrpno je predstavljena njegova plodna izlagačka aktivnost i njezin snažni stručni i publicistički odjek.

Katalog izložbe sadrži reprodukcije izloženih djela i uvodni tekst kustosice izložbe Antonije Škrtić koja će prigodom otvorenja predstaviti opus Roberta Šimraka i izložbu. Katalog izložbe i ostale publikacije uz izložbu vizualno je oblikovao Robert Šimrak.

Uz izložbu pripremljen je bogati likovno – kreativni program te stručna vodstva s radnim listićem i radnim materijalima.

Izložba je realizirana financijskim sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture RH.

Fotografije postava izložbe snimio: Goran Vranić.

Preuzmite: Digitalna pozivnica