HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  ZORA PJEVA – izložba povodom 160. obljetnice PHPD „Zora“

  11.07.2018. – 04.09.2018.
  Napomena: Snimamo i fotografiramo događaje koje organiziramo, a fotografije i snimke pohranjujemo i objavljujemo radi studijskih i informativnih razloga. Hvala Vam na povjerenju!

  ZORA PJEVA – izložba povodom 160. obljetnice PHPD „Zora“

  U izložbenoj dvorani u potkrovlju muzeja otvorena je povodom 160. obljetnice PHPD „Zora“, a uoči Dana grada Gradski muzej Karlovac izložba „Zora pjeva“.

  Usprkos lošem vremenu i nogometu ljubitelji PHPD „Zora“ okupili su se u srijedu 11. 7. 2018. u 19 sati u atriju Gradskog muzeja Karlovac gdje su ih pjesmom počastili članovi „Zore“ da bi zajedno pogledali izložbu „Zora pjeva“ kojom se Gradski muzej Karlovac pridružio obilježavanju 160. obljetnice PHPD „Zora“ i Dana grada.

  Atraktivnu izložbu čiji sadržaj potpisuje autorica Sanda Kočevar, a likovni postav Igor Hubej ukazuje na ne samo bogatu povijest Prvog hrvatskog pjevačkog društva “Zora” već na njenu važnost i van granica Karlovca kroz suradnju s drugim pjevačkim društvima. Plodnu suradnju „Zora“ je imala sa sedamdesetak pjevačkih društava iz oko pedesetak gradova Monarhije. Među njima su i „Danica“ iz Siska, „Jeka“ iz Samobora, „Vila“ iz Varaždina, „Podravac“ iz Koprivnice, „Dvojnice“ iz Bjelovara, „Lipa“ iz Osijeka, „Slavec“ iz Ljubljane, „Trebević“ iz Sarajeva, „Hrvoje“ iz Mostara, „Odjek“ iz Zemuna i brojna druga, a sa zagrebačkim „Kolom“ je veže i pobratimstvo iz 1868. godine. „Zoru“ pozivaju na svoje koncerte i društvene svečanosti ili joj se obraćaju za pomoć, savjet ili note, časteći je titulom „slavnog Prvog hrvatskog pjevačkog društva“.

  Okosnicu izložbe čine dokumenti, plakati i fotografije koji ukazuju na važnost i ugled „Zore“ u Karlovcu i van njega. Bogata dokumentacija i korespondencija s više od 2 600 jedinica građe nastalih u razdoblju od 1861. do 1945. godine čiji je mal djelić prikazan na izložbi čuva se u Zbirci dokumentarne građe Gradskog muzeja Karlovac sa statusom kulturnog dobra RH, a digitalizacijom je od 2017. godine dostupna i na platformi Gradski muzej Karlovac online.