HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  53. Zagrebački salon

  Mala dvorana Gradskog muzeja Karlovac 10.07.2019. – 24.07.2019.

  53. Zagrebački salon

  53. Zagrebački salon u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata otvoren je 10. srpnja 2019. godine u maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac.

  Prije točno deset godina početak globalne financijske krize potaknuo je lančanu reakciju čije posljedice još uvijek sagledavamo, a koja se s posebnom oštrinom odrazila na graditeljstvo u cjelini – od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije. Deset godina kasnije tržište se oporavlja, produkcija se postavlja na noge, a struka ulazi u novu dekadu s opreznim optimizmom. 53. Zagrebački salon trenutak je refleksije vođen pitanjima: je li nakon deset godina kriza doista iza nas, čemu nas je podučila i što možemo očekivati u sljedećem desetljeću?

  Kako bi što šira publika bila upoznata sa hrvatskim arhitektonskim stvaralaštvom unazad deset godina, Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji sa lokalnim društvima je odlučilo da postav 53. Zagrebačkog salona, 2019. godinu proputuje Hrvatskom te je već je posjetio gradove Varaždin, Split, Zadar, a sada ćemo imati priliku salon ugostiti i u Karlovcu.

  Salon je dopunjen kronološkim presjekom relevantnih događaja koji su obilježili proteklo desetljeće kao i potencijalima za stvaranje drugačijeg narednog desetljeća. Kako ono može izgledati prezentirano je u obliku karata koje su izradili mlađi članovi društava arhitekata Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Karlovca.

  Naziv prošlogodišnjeg Zagrebačkog salona je Desetljeće 2008-2018, a radove je valorizirao ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.