HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Od sjemena do stola - izložba u Gradskom muzeju Karlovac

    13.11.2019. – 19.01.2020.

Od sjemena do stola - izložba u Gradskom muzeju Karlovac

Izložba pod nazivom „Od sjemena do stola“ otvorena je u srijedu, 13. studenog 2019. godine u 18 sati u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac.

Biti seljak, ratar nikada nije bilo lako. Uzgoj ratarskih kultura oduvijek je bio težak i naporan posao, ali je bio najvažniji za seoskog čovjeka – donosio je hranu na stol. U današnje vrijeme rijetko tko se sjeća kako je nekada davno izgledao život seljaka, kako je to bilo živjeti od zemlje. Upravo taj period u našoj prošlosti će prikazivati ova izložba.

Kroz predmete, zapisana kazivanja i fotografije iz bogatih zbirki Etnografskog odjela Gradskog muzeja Karlovac, predstavljena je jedna poljoprivredna kronologija – poslovi kroz određeni vremenski period koje je bilo potrebno odraditi da bi se od sjemena dobila hrana na stol. Uz izložbu je predviđen raznolik pedagoški program – radionice izrade anđela od komušine i izrade poljoprivrednog kalendara, sadnja pšenice, izrada božićnog kruha, kićenje bora.

Autorica izložbe je kustosica Nikolina Belančić Arki, a za vizualni identitet izložbe, likovni postav i grafičku pripremu zaslužan je Josip Vrančić. Izložba je ostvarena sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture te će biti otvorena do 19. siječnja 2020. godine.