HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Prvo predstavljanje skulpture „Ranjeni konj“ akademskog kipara Hrvoja Dumančića

  Galerija "Vjekoslav Karas" 08.07.2020. – 18.09.2020.

  Prvo predstavljanje skulpture „Ranjeni konj“ akademskog kipara Hrvoja Dumančića

  U Galeriji „Vjekoslav Karas“ otvorena je izložba Hrvoja Dumančića, akademskog kipara i jednog od najpoznatijih animalista u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. „Konji“ su tema i naziv nove izložbe koja predstavlja stvaralački presjek od 14 skulptura među kojima se nalazi i skulptura „Ranjeni konj“ koju umjetnik prvi puta izlaže.

  Karlovčani između ostalih djela mogu vidjeti i Dumančićeva međunarodno nagrađivana djela - skulpturu „Aramis“, za koju je prije 20 godina dobio Grand prix na desetom "Salon du Cheval" u francuskom gradu Saumuru te skulpturu pod imenom „Power Of Soul“ kojom je osvojio prvu nagradu na izložbi „Horse in Art“ u Londonu. Autor posljednjih dvadeset godina djeluje i u Francuskoj, gdje izlaže i održava umjetničke radionice.

  Posjetitelji na izložbi mogu razgledati i umanjene replike originalnih skulptura konja koje je Dumančić izradio za Muzej Sinjske alke. Umjetnik u Galeriji „Vjekoslav Karas“ izlaže konje iz bronce, aluminija i gipsa, a centralna skulptura izložbe je umanjena replika spomenika „Ranjeni konj“, spomenika koji će biti posvećen upravo ranjenim konjima, a naručen je od strane Grada Lipika.

  Izložba ovog međunarodno priznatog kipara otvarena je u srijedu, 8. srpnja 2020. godine u 19 sati. Hrvoje je još kao maleni dječak postao fasciniran ovim plemenitim životinjama ugledavši u Zelini konja koji je orao njivu. Kao i svako dijete Hrvoje je odmah poželio sjesti na tog konja. Od tada pa do danas ova je veza neraskidiva. Osim što je u svijetu slavan po svojim skulpturama iza sebe ima i naslov viceprvaka Hrvatske u preponskom jahanju.

  Izložbu će biti moguće razgledati do 18. rujna 2020. godine, a autor će po zatvaranju izložbe u Karlovcu otvoriti i izložbu u Zagrebu na kojoj će biti prezentirani radovi nastali u doba izolacije među popucalim zidovima njegovog zagrebačkog ateljea.

  Autorica predgovora, postava i urednica kataloga je voditeljica Galerije Aleksandra Goreta, akademska slikarica.

  ***

  Foto: Petra Gospodnetić, Aleksandra Goreta i Denis Stošić