HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Autorska izložba in situ "Vrata zvijezde"

  10.07.2020.

  Autorska izložba in situ "Vrata zvijezde"

  Znate li gdje se nalaze troja vrata karlovačke zvijezde?

  Autorska izložba in situ „Vrata zvijezde“

  Premda su suvremene prometnice „pomele“ stara gradska vrata, još je živo sjećanje naših sugrađana koji su kao djeca u igri otkrivali njihove ostatke, a danas rijetko koji Karlovčanin i Karlovčanka znaju odgovor na pitanja gdje se ona nalaze i koja imena nose. Ako se ne možete sjetiti odgovora na pitanja pridružite nam se u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac u petak, 10. srpnja 2020. godine u 10 sati. Naši kustosi će vas uz coffe to go povesti u intrigantan obilazak Zvijezde od vrata do vrata i odgovoriti na sva vaša pitanja.

  Iako je poradi pandemijskih uvjeta naša velika izložba o vratima zvijezde odgođena, nismo propustili priliku da ju već ovo ljeto najavimo kroz integraciju njezina jednog dijela u javni prostor. U Ulici Pavleka Miškine i Ulici Stjepana Radića izložbu će biti moguće obići cijele godine.

  Na pozicijama nekadašnjih gradskih vrata tijekom proteklih 15 godina vršena su arheološka istraživanja, premda ne u opsegu koji ova važna tema zaslužuje, već u kontekstu tekućih infrastrukturnih radova. Smatramo iznimno relevantnim naša saznanja podijeliti s Karlovčanima i potaknuti javnost na doprinos temi očuvanja kaponira u Radićevoj ulici.

  Što je „kaponir“ pitate se? U petak tijekom šetnje Zvijezdom uz našeg kustosa kulturno-povijesnog odjela i kustosice arheološkog odjela naučite više o karlovačkom „kaponiru“ te razotkrijte zakučaste priče o vratima Zvijezde koja su u 19. stoljeću pretvorena u portal. Spomenuta dva motiva su tek dio izložbe in situ na kojoj su komparirani povijesni planovi i suvremena dokumentacija te prezentirana vizualizacija vrata našega grada.

  Sigurni smo da će ova izložba katalizirati pozitivan doživljaj šetnje gradskom jezgrom našim sugrađanima, ali i stranim turistima s obzirom da su naši kustosi pripremili dvojezičnu izložbu. Ovo je i poziv našim sugrađanima da upotrijebe svoju maštu i promisle kakvu formu grada želimo. Mnoga pitanja su još uvijek otvorena, a rasprava će biti kvalitetna onoliko koliko je informirana.

  Autori postava izložbe su kustos kulturno-povijesnog odjela Igor Čulig te kustosice arheološkog odjela Matea Galetić i Iva Alibašić.

  Ljubazno molimo sve posjetitelje da se prilikom posjeta našim objektima pridržavaju svih pravila ponašanja izdanih od HZJZ-a kako bi zaštitili sebe, ostale posjetitelje i zaposlene.

  Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca.

  Zahvaljujemo suradnicima:

  Identity, grafička priprema i oblikovanje izložbe

  Konzervatorski odjel u Karlovcu, ustupljena dokumentacija

  Nela Kovačević Bokarica, ustupljena dokumentacija

  Omega engineering d.o.o, ustupljena dokumentacija

  Kaducej d.o.o., izrada tehničke arheološke dokumentacije Novih i Riječkih vrata