HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Oni // They - Portreti 4 izbjeglica kroz objektive 4 poznatih hrvatskih fotografa

  09.09.2020. – 30.09.2020.

  Oni // They - Portreti 4 izbjeglica kroz objektive 4 poznatih hrvatskih fotografa

  U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac na Starom gradu Dubovcu se u srijedu, 9. rujna u 18 sati otvorila gostujuća fotografska izložba Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb – JFF Zagreb pod naslovom „Oni // They“.

  Poznati hrvatski fotografi Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec napravili su portrete četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana koji trenutačno žive u Hrvatskoj. Hrvatski umjetnici objektivom su portretirali svoje viđenje četvero ljudi s njihovim životnim pričama. Riječ je o izložbi iz popratnog programa Festivala tolerancije, organiziranoj pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS).

  „Izložba je nazvana „Oni // They“ jer se bavi načinom na koji se odnosimo prema „drugima“. Često ih ne želimo pustiti u svoje živote. Posjetitelji na svakoj fotografiji mogu pročitati kratke isječke koji otkrivaju djelić proživljenih iskustava osoba s fotografija.“, objasnio je autor koncepta izložbe i producent Festivala tolerancije Hrvoje Pukšec.

  Fotografkinja Mare Milin napravila je uvodne fotografije izbjeglica. Ivan Posavec i Ana Opalić prikazali su uspomene izbjeglica, kao i njihovu svakodnevicu u Hrvatskoj, dok je fotograf Stanko Herceg usmjerio pažnju na ruke izbjeglica kako bi putem njih prenio njihove emocije.

  Na pitanje „Zašto „Oni“ na Dubovcu?“ odgovorio je kustos Gradskog muzeja Karlovac Igor Čulig:

  „Srednjovjekovni Stari grad Dubovac je najistaknutiji dio karlovačke panorame, u kolektivnom sjećanju povezan s lokalnom zajednicom i velikaškim elitama kao što su porodice Frankopan i Zrinski. Osim toga, Dubovac je bio važan položaj unutar povijesnog vojnog sustava, tzv. Hrvatske vojne krajine. Njegova visoka branič-kula je jedinstveni vidikovac s kojeg se vidi teritorij dva povijesna carstva odnosno tri suvremene države. Upravo ova obrambena i obavještajna funkcija Dubovca pruža zanimljiv kontekst izložbi „Oni // They“. Naime, s Dubovca se pruža pogled na granicu koju “Oni” prelaze.“

  Izložba će biti otvorena do 30. rujna 2020. godine, a može se razgledati svakim danom osim ponedjeljkom, od 10.00 do 20.00 sati.

  Ljubazno molimo sve posjetitelje da se prilikom posjeta Starom gradu Dubovcu i izložbi pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera.