HR | EN

Likovno stvaranje izraslo iz boli – radovi Marije Novaković iz zbirke Dražena Neimarevića

Prigodom 60-te obljetnice smrti najstarije predstavnice hrvatske marginalne (autsajderske) umjetnosti – Marije Novaković u Gradskom muzeju Karlovac se u srijedu, 21. listopada otvorila izložba Likovno stvaranje izraslo iz boli – radovi Marije Novaković iz zbirke Dražena Neimarevića. Ljubaznošću gđe. Nevenke Neimarović u izložbenom prostoru Gradskog muzeja Karlovac će do 28. veljače 2021. godine živjeti sjećanje na talentiranu slikaricu, pijanisticu i pjevačicu Mariju Novaković, najzastupljeniju autoricu u Zbirci Dražena Neimarovića.

U Galeriji NO Muzeja Suvremene umjetnosti u Zagrebu umjetnica je izložbom Marija Novaković: Sjećanje jedne pijanistice po prvi puta predstavljena kao jedna od najsnažnijih predstavnica tzv. marginalne (autsajderske) umjetnosti. Umjetnica je od 1932. pa do smrti 1960. boravila u svojevrsnoj izolaciji u Klinici za psihijatriju Vrapče te joj je likovno izražavanje bilo dijelom terapije, a afirmaciji nje kao vrijedne likovne autorice uvelike je pridonio psihijatar prim. dr. Stanislav Župić.

Sedamdesetak je radova Marije Novaković sačuvano u Zbirci doktora Dražena Neimarevića. Nasuprot tome, u Klinici Vrapče sačuvano je preko tisuću radova, uključujući i male pripremne crteže, crtane vježbe i blokove, ali i crtane serije i scenarije s kraja 30-ih godina, koje je također bilo vrlo plodno razdoblje njezina stvaranja. Dapače, u Klinici su joj uspjeli tada urediti i maleni atelijer.

Na otvorenju izložbe u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac autorica izložbe Žarka Vujić i viša kustosica Antonija Škrtić publici su ispričale više o umjetničkom radu i životu slikarice Novaković. Otvorenju je prisustvovala supruga preminulog kolekcionara Nevenka Neimarević s obitelji.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog muzeja Karlovac, a bit će otvorena od 21. listopada 2020. godine do 28. veljače 2021. godine. Radno vrijeme izložbe bit će utorkom, četvrtkom i petkom od 8.00 do 16.00 sati, srijedom od 8.00 do 19.00 sati, subotom od 10.00 do 16.00 sati i nedjeljom od 10.00 do 12.00 sati.

Ljubazno molimo da svi posjetitelji poštuju preporučene epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u cilju zaštite zdravlja posjetitelja i djelatnika.