HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Kipar-slikar Peruško Bogdanić sa svojim velikim formatima u Galeriji Vjekoslav Karas

    04.11.2020. – 04.12.2020.

Kipar-slikar Peruško Bogdanić sa svojim velikim formatima u Galeriji Vjekoslav Karas

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ je 4. studenoga otvorena izložba „PERUŠKO BOGDANIĆ – crteži, slikocrteži, gvaševi (1978. – 2002.)“.

Nakon gotovo četrdeset godina renomirani hrvatski kipar-slikar Peruško Bogdanić ponovno predstavlja svoje radove na papiru u Karlovcu. Ova izložba karlovačkoj publici pruža mogućnost sagledavanja izabrane crtačke, slikarske i slikocrtačke dionice umjetnikova dvadesetogodišnjeg crtačkog opusa. Posjetitelji će izložbu moći besplatno posjetiti do nedjelje, 8. studenoga, a ostaje otvorena do petka, 4. prosinca.

Bogdanić je klasični pripadnik generacije umjetnika afirmiranih osamdesetih godina i pripadnik tadašnjeg generacijskog smjera hrvatskoga kiparstva nazvanog „drugom skulpturom“. Ova generacija je u odnosu na prethodno razdoblje donijela nove pristupe likovnom djelu u kontekstu hrvatskog kiparstva. Neki od izloženih radova u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas nikad još nikad nisu bili izlagani javnosti pa je ovo njihova svojevrsna premijera.

Posjetitelji se, između ostaloga, na izložbi mogu upoznati i s političnim triptihom Rat, radovima velikih formata iz ciklusa Don Juan ili ljubav prema geometriji te ciklusom slikocrteža Prije i poslije.

Peruško Bogdanić je 1990-ih godina odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u hrvatskoj kulturi, 2000-ih godina je bio dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU) i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i svijetu, a upravo je u pripremi i monografija o njegovu kiparskom opusu autora Ive Šimata Banova.

Otvorenje izložbe je bilo popraćeno izvedbom karlovačkog virtuoza na gitari – Viktora Vidovića, a priređen je i radni listić za srednjoškolce kao pomoć u sagledavanju izloženih radova. Izložba se može posjetiti utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Karlovca. Ovim putem molimo sve posjetitelje da prilikom posjeta izložbi poštuju preporučene epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u cilju zaštite zdravlja posjetitelja i djelatnika.