HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Plovidba Kupom od Karlovca do Siska – izložba o istraživačkoj ekspediciji

  28.10.2020. – 31.01.2021.

  Plovidba Kupom od Karlovca do Siska – izložba o istraživačkoj ekspediciji

  U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac i Gradskog muzeja Sisak od srijede, 28. listopada se u izložbenom prostoru Starog grada Dubovca može razgledati nova izložba pod naslovom „Plovidba Kupom od Karlovca do Siska“. Riječ je o dokumentarnoj izložbi koja razotkriva istraživačku ekspediciju Gradskog muzeja Sisak iz 2014. godine, a koja je nastala kao remake ekspedicije iz 1923. godine.

  Istraživačka ekspedicija iz 2014. godine održana je u sklopu Volonterskog kampa Gradskog muzeja Sisak. Organizirana je zahtjevna akcija, plovidba čamcima rijekom Kupom od Karlovca do Siska. Kroz desetak je dana zadatak bio proći rutu s ciljanim zaustavljanjima i obilaskom terena te bilježenjem etnografskih značajki kraja kroz koji se prolazi. Odabir rute ekspedicije je bio strateški, bilo je važno da se pokriju najznačajniji dijelovi prema materijalu iz dnevnika putovanja ekspedicije 1923. godine. Osim što je ponavljanje istraživačke ekspedicije u drugačijim uvjetima intrigantna tema zanimljivo je i to što su svi sudionici po prvi puta sudjelovali u takvom pothvatu te da je to bilo pravo pionirsko iskustvo.

  Volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak se već tradicionalno održava svake godine i okuplja volontere, studente povijesti i povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije iz cijele Hrvatske. Kroz kamp se studenti upoznaju s aktualnim temama muzeoloških istraživanja, baštinskom ostavštinom grada Siska i okolice i zbirkama Gradskog muzeja Sisak.

  Ekspedicija je održana pod vodstvom Katice Mrgić, više kustosice etnologinje i voditelja projekta i muzejskog pedagoga Marijana Bogatića, a na blogu Gradskog muzeja Karlovac možete pronaći članak koji detaljnije opisuje ekspediciju Gradskog muzeja Sisak.

  Izložba će biti otvorena od 28. listopada 2020. godine do 31. siječnja 2021. godine. Radno vrijeme izložbe je od utorka do nedjelje od 10.00 do 18.00 sati.

  Molimo sve posjetitelje da prilikom posjeta poštuju preporučene epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u cilju zaštite zdravlja posjetitelja i djelatnika.