HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj otvorena izložba ratnog stripa - Vukovar: HAŠ

  03.03.2021. – 21.06.2021.

  U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj otvorena izložba ratnog stripa - Vukovar: HAŠ

  U srijedu, 3. ožujka 2021. godine otvorena je izložba ratnog stripa i ilustracija „Vukovar: Haš“ kojom je promoviran istoimeni strip album autora Nenada Barinića u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Izložba se može razgledati do 21. lipnja 2021. godine u radno vrijeme Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

  “Vukovar: HAŠ” vizualna je priča utemeljena na istinitim likovima i događajima u čijim glavnim ulogama igraju stvarni likovi – prijeratni vinkovački rokeri koji su u Domovinskom ratu postali ratnici Vukovara te sa svojim suborcima iz Đakova dragovoljno branili Hrvatsku. Centralnu ulogu stripa utjelovljuje autorov najbolji prijatelj Mladen Čupić – Haš koji je nadimak dobio po pjesmi Hush legendarnog engleskog rock benda Deep Purple. Haš je kao dragovoljac iz Vinkovaca otišao braniti Vukovar, nakon ranjavanja je bio smješten u Vukovarsku bolnicu nakon čijeg pada mu se gubi svaki trag. Ovim stripom, autor Nenad Barinić ovjekovječio je najboljeg prijatelja, ispričao nepoznate narative o vukovarskim herojima, njihovim stradanjima i sudbinama. Strip je posvećen Mladenu Čupiću Hašu, svim hrvatskim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu.

  Barinić od malena crta stripove i ilustracije koje od 1986. objavljuje u različitim publikacijama. Kroz ljubav prema stripu dolazi do izražaja i njegova ljubav prema prirodi kojima posvećuje značajan dio svojih umjetničkih radova. Autor aktivno održava i škole stripa za mlade polaznike od 2009., kao i različite radionice i tribine. Ilustrator je mnogih knjiga i publikacija, kao i stručni suradnik i ilustrator sudjelovao je u različitim dokumentarnim filmovima. Dobitnik je više nagrada za svoje likovno izražavanje, a 2010. uručena mu je povelja Vukovarsko-srijemske županije za humanitarni rad i izniman doprinos kulturi i očuvanju prirode. Godine 2012. Hrvatska radiotelevizija snimila je dokumentarni film "Život sa slikama" o Barinićevu životu i radu. Autor je umirovljeni djelatnik MUP-a RH, gdje i dalje kao stručni suradnik izrađuje portrete nepoznatih počinitelja kaznenih djela i neslužbeno glasi za najboljeg hrvatskog crtača fotorobota.

  Izložba je financirana sredstvima Grada Karlovca.