HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Produžena izložba – Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu

  08.03.2021. – 30.05.2021.

  Produžena izložba – Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu

  Produžili smo trajanje izložbe „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ koja se održava u izložbenom prostoru Starog grada Dubovca. Gostujuću izložbu Posudionice i radionice narodnih nošnji (Kulturni centar Travno) u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac možete razgledati do 30. svibnja 2021. od utorka do nedjelje od 10.00 do 18.00 sati.

  Naizgled je neobično povezati gradnju ceste s razvojem dizajna narodnih nošnji, no ove su pojave zapravo neraskidivo vezane. Povijesne ceste Karolina i Lujzijana, kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke te Hrvatskog primorja, spojile su unutrašnjost Hrvatske s njenim primorjem.

  Ubrzani napredak Rijeke, Bakra i Kraljevice te mjesta uz cestu Karolinu potaknuli su doseljavanje obrtnika i trgovaca, unaprijedili vojnu i trgovačku povezanost te protok sirovina. Ako promatramo narodnu nošnju uviđamo da su za individualnost njena oblikovanja i razvitak tehnika kojima je rađena presudne upravo migracije ljudi, materijala, sirovina i ideja. Razvojem cestovnih infrastruktura veći izbor materijala je postao dostupan, a upoznavanje novih stilova odijevanja potaknulo je razvoj novih krojeva i kićenje nakitom obrtničke izrade.

  Na izložbi su prikazani tekstilni predmeti Karlovačkog i Ozaljskog Pokuplja, Žumberka, Ogulinsko-plašćanske doline, Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja. Izložba utjelovljuje tri od četiri kulturna područja Hrvatske - sjevernu i sjeverozapadnu, gorsku te primorsku Hrvatsku. Posebno je zanimljivo što posjetitelji mogu vidjeti žumberačke nošnje koje svjedoče o suživotu starosjedilačkog šokačkog i davno doseljenog vlaškog stanovništva, kao i oglavlje jalba iz Ozaljskog Pokuplja koje podsjeća na gotička oglavlja i imalo je magijsku funkciju pri porodu. Tradicijska tehnika izrade jalbe nalazi se na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.