HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    U Gradskom muzeju Karlovac otvorena izložba „Priroda – laboratorij boja“ i održana radionica „Zero Waste boje“

    10.05.2021. – 04.07.2021.

U Gradskom muzeju Karlovac otvorena izložba „Priroda – laboratorij boja“ i održana radionica „Zero Waste boje“

U ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u Gradskom muzeju Karlovac otvorena je gostujuća izložbu Tehničkog muzeja Nikola Tesla „Priroda - laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ i održana radionica „Zero waste boje“. Izložba ostaje otvorena do 30. svibnja 2021. godine, a može se razgledati u radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Izložba „Priroda laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ Tehničkog muzeja Nikola Tesla predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na terenskom istraživanju provedenom tijekom 2015. i 2016. godine na dubrovačkom području na krajnjem jugu Hrvatske. Istraživanje je provedeno na različitim lokacijama od Pelješca i Dubrovačkog primorja do Konavala, uključujući nepristupačna ruralna područja, kao i zaštićena područja prirodne i kulturne baštine. Kazivači koji su sudjelovali u terenskom radu vrlo su rado iznosili svoja znanja ili sjećanja o primjeni prirodnih boja u kućanstvu, prije svega za bojanje zidova, jaja u uskrsno vrijeme, odjeće i ribarskih mreža. Istraživanje je provedeno prema etičkim kodeksima Američke antropološke asocijacije i Međunarodnog udruženja etnobiologije.

Obnova tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine te ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca i suvremene manufakture i industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda. Izložba je interaktivna i nudi pregršt aktivnosti za djecu i mlade: od slaganja modela klačine (vapnenice) do upoznavanja kemijskih formula pojedinih biljnih pigmenata. Skupljanjem pečata u boji na radnim listovima publika može saznati za dobivanje kojih boja je služio alepski bor, šipak, jasen ili broć.

Autorice izložbe su Katarina Ivanišin Kardum, MA i dr. sc. Marija Crnčević, dipl. ing., a kustosica gostovanja izložbe u Gradskom muzeju Karlovac je Lana Bede. Stručni suradnici na izložbi su dr. sc. Ana Sutlović sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katija Dolinar s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Marijana Miljas Đuračić iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Autor izložbenog postava je Roman Šilje, a ilustracija i dizajna Narcisa Vukojević.

Izložba je do sada bila postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, Etnografskom muzeju u Dubrovniku i na Pelješcu. Izložbu prate katalog i vodič.

RADIONICA „ZERO WASTE BOJE“

Prilikom otvorenja kao dio interdisciplinarni program uz izložbu održana je radionica „Zero waste boje“. Radionica je bila namijenjena svima koji vole stjecati znanja o održivom načinu života, smanjenju količina otpada i zaštiti okoliša i prirode te istovremeno uživati u kulturnom i prirodnom nasljeđu. Tijekom radionice sudionici su otkrili koji su najpoznatiji primjeri bojenja prirodnim bojilima u kućanstvu na jugu Hrvatske, kako se čine i primjenjuju prirodna bojila porijeklom od broća, luka, šipka. I sve to - bez stvaranja otpada!

Voditeljice radionice su bile autorica izložbe Katarina Ivanišin Kardum i kustosica gostovanja Lana Bede.

Izložba i radionica su dio programskih aktivnosti Gradskog muzeja Karlovac u sklopu manifestacije „Festival znanosti 2021“.

BIOGRAFIJE AUTORICA IZLOŽBE

Marija Crnčević diplomu inženjerke biologije i magistrice oceanologije stekla je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je u području prirodnih znanost na studiju Primijenjene znanosti o moru pri Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u Dubrovniku. Radi na poslovima zaštite okoliša u Gradu Dubrovniku. U okviru svog rada u području zaštite prirode i okoliša sudjeluje i u muzejskim projektima i aktivnostima.

Katarina Ivanišin Kardum diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejski pedagog Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od rujna 2014. kao viši kustos pedagog Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Autorica je i suautorica brojnih muzejskih interdisciplinarnih aktivnosti namijenjenih različitim ciljnim skupinama u suradnji s ustanovama i udrugama koje djeluju na području kulture i zaštite okoliša, kao i muzejskih publikacija. Kao umjetnica sudjelovala je na više međunarodnih i tuzemnih izložbi. Dobitnica je 1. nagrade na natječaju T-HT nagrada 2015. u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb.