HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Otvorenje izložbe Otmica u galeriji

  Stari grad Dubovac 18.06.2021. – 13.07.2021.

  Otvorenje izložbe Otmica u galeriji

  Idućih mjesec dana Stari grad Dubovac u Karlovcu postaje mjesto zločina. U petak, 18. lipnja, točno u podne, otvara se izložba „Otmica u galeriji“ u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac u ambijentu dubovačke utvrde. Riječ je o intrigantnom spoju likovne izložbe, escape room-a i istoimene kazališne predstave nastale na temelju umjetničke ostavštine znamenitog kipara Branka Ružića (1919.-1997.) koju je poklonio svom rodnom gradu Slavonskom Brodu.

  Na izložbi će pored djela iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda koja su inspirirala predstavu „Otmica u galeriji“, biti predstavljene i lutke i dio scenografije predstave, autorice Valentine Srnojević, članice Kazališne družine „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Slavonskog Broda. Na izložbi će publika moći vidjeti izvanredne primjere Ružićeve portretne plastike u drvu: „Hanza“ (1986.), „Vale“ (1993) i „Dali“ (1988.), skulpturu „Posljednja večera“ (1989.) u papier-macheu, skulpture renomiranih hrvatskih umjetnika: Vaska Lipovca „Mornar“ (1997.), Ivana Sabolića „Portret Ive Šebalja“ (1966.) u bronci, koji likovna kritika svrstava u najbolje psihološke portrete u hrvatskoj umjetnosti uopće, reljef Ante Starčevića „Portret Milana Rešetara“, ulje na platnu Zlatana Vrkljana „Prolaznik“ (1990.) i Višnje Sokolić „Maslinici“ (1977.), te reprodukcije assemblagea Ratka Petrića „Hamlet“ (1989.) i skulpture Zvonimira Lončarića „Franjo u kafiću“ (1972.).

  O ZBIRCI „BRANKO RUŽIĆ I SUVREMENICI“

  Kipar, slikar i pedagog Branko Ružić sakupio je jedinstvenu umjetničku zbirku svojih suvremenika: prijatelja, kolega, studenata s Akademije likovnih umjetnost u Zagrebu gdje je predavao dugi niz godina, privolivši ih da poklone svoje radove za zbirku koju je utemeljio u rodnom gradu, Slavonskom Brodu. Ružićev odabir djela za zbirku obuhvaća razdoblje hrvatske umjetnosti od četrdesetih godina 20. st., sve do najnovijih instalacija ili objekata, dakle konceptualne umjetnosti s kraja 20. st.. Zbirka broji više od stotinu djela, a obuhvaćeni su svi stilovi i izrazi što ju čini svojevrsnom retrospektivom suvremene hrvatske umjetnosti. Zbirka je 2004. godine trajno smještena i izložena javnosti u obnovljenom zapadnom krilu kavalira unutar monumentalne barokne Tvrđave Brod, u sretnom spoju povijesnog nasljeđa i suvremene umjetnosti.

  PREDSTAVA „OTMICA U GALERIJI“

  Interaktivna predstava za djecu „Otmica u galeriji“ u izvedbi Kazališne skupine „Ivana Brlić Mažuranić“ održat će se posljednjeg dana izložbe, 13. srpnja, na rođendan grada Karlovca u ambijentu Starog grada Dubovca. Predstava je dio programa „Zvjezdano ljeto 2021.“, a kako i priliči slavljeničkoj prigodi, ulaznice za predstavu će biti darovane djeci i mladima koji pokažu znanje i kreativnost.

  Predstava “Otmica u galeriji" nastala je kao dio EU projekta „Galerokaz“, koji je od 2018. do 2020. godine provodila Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda u partnerstvu s Kazališnom družinom IBM, Dječjim centrom Logos, udrugom Vilinput i Gradom Slavonskim Brodom. Predstava je kreirana zajedno sa djecom koja su pohađala projekte radionice “Galerokaza”, a istu je režirao Matej Safundžić. “Otmicu u Galeriji” izvode glumci Kazališne družine IBM sa suradnicima Lukom Stilinovićem i Dorom Peić. Djeci je posebno zanimljiva uključenost u kriminalističku radnju predstave kroz rješavanje zagonetki. Naime, uz pomoć glumačke družine moraju pronaći izlaz iz ‘escape room-a’ (popularna igra za mlade u kojoj grupa zajedničkim snagama otkriva tragove, rješava zagonetke i zadatke te pronalazi ‘ključeve’ za izlazak iz zatočeništva) kreiranog isključivo za potrebe ovog projekta te spasiti kipara Branka Ružića kojeg je oteo i zarobio njegov mornar (inače eksponat izložbe) i to prije eksplozije tempirane bombe!

  ONLINE KAMPANJA

  Za ovu prigodu osmišljena je dinamična online komunikacijsko-edukativna kampanja i kreirana posebna facebook stranica pod nazivom Otmica u galeriji na kojoj će biti objavljivana sva događanja i najave. Namjera nam je da istovremeno zaintrigiramo, informiramo i izravnije se povežemo s našom publikom. Središnje online događanje je 20-dnevni challange sa serijom od 20 pitalica i zagonetki koje će biti objavljivane svaki dan u isto vrijeme od 22.6. do 11.7.2021., a publici će nuditi mogućnost osvajanja ulaznice za kazališnu predstavu.

  Izložba i prateće programske aktivnosti rezultat su plodne međumuzejske suradnje Gradskog muzeja Karlovac i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Autorice izložbe su Lana Bede, viša kustosica pedagoginja Gradskog muzeja Karlovac i Romana Tekić, ravnateljica i viša kustosica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Vizualno rješenje i grafičko oblikovanje potpisuje Mario Aničić.

  Izložba se može pogledati do 13. srpnja na Starom gradu Dubovcu, Zagrad gaj 5, od 10 do 20 sati svakog dana osim ponedjeljka.

  Lana Bede, prof.

  viši kustos pedagog GMK

  lana.bede@gmk.hr mob/Whatsapp./Viber 0911600521