HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Karlovački likovni susreti – izložba povodom Dana grada Karlovca u Galeriji Vjekoslav Karas

  07.07.2021. – 29.08.2021.

  Karlovački likovni susreti – izložba povodom Dana grada Karlovca u Galeriji Vjekoslav Karas

  U Galeriji Vjekoslav Karas se7. srpnja 2021. otvorila tradicionalna kolektivna izložba karlovačkih likovnih umjetnika – Karlovački likovni susreti 2021.

  Od posljednjih Karlovačkih likovnih susreta održanih prije četiri godine dogodile su se mnoge promjene, kako u svijetu, tako i u umjetnosti. Karlovački likovni susreti organizirani su povodom Dana grada Karlovca, a na njima ravnopravno sudjeluju profesionalni i ne-profesionalni umjetnici koji rade u različitim medijima. Izložbom će biti predstavljen presjek likovnog stvaralaštva grada Karlovca u posljednje četiri godine. Na poziv Gradskog muzeja Karlovac prijavilo se 52 autora. Radovi su podijeljeni u nekoliko cjelina. Izložba sadrži fotografije, keramiku, skulpture i slikarstvo. Članovi žirija bili su: Mišo Pakši, član ULAK-a, Antonija Škrtić, prof. viša kustosica galerijskog odjela Gradskog muzeja Karlovac i Aleksandra Goreta, akademska slikarica, voditeljica Galerije Vjekoslav Karas.

  Karlovački kipari i keramičari su zbog tehnološke zahtjevnosti na izložbi zastupljeni u manjem broju ali s radovima izuzetne kvalitete. Radove u siporeksu izlaže karlovački slikar i kipar Željko Mareković, skulpture etno izvedbe tradicionalni kipar Zdenko Grgeljac, a keramičarke Lidija Maček Stanić, Davorka Derda Hudec izlažu umjetničku i dekorativnu keramiku. Karlovački umjetnik Miroslav Hudec će publiku iznenaditi svojim instalacijama u prostoru, a keramičarke Snježana Papst i Nela Zovko izazvat će pažnju svojim umjetničkim radovima kroz koje su uspjele postići ravnotežu između umjetničkog objekta i uporabnog predmeta.

  Na izložbi sudjeluju i karlovački fotografi. Autorica izložbe i voditeljica Galerije Vjekoslav Karas Aleksandra Goreta za naslovnu stranicu kataloga izložbe izabrala je rad poznatog karlovačkog fotografa Dinka Neskusila, fotografiju naslovljenu „Karlovac u doba korone“. Igor Čepurkovski predstavlja fotografske scene poznatih predstava Gradskog kazališta „Zorin dom“, Božidar Crnec nas zavodi digitalnim grafikama s nadrealnom karlovačkom tematikom, dok Denis Stošić svoj fokus prenosi iz makrosvijeta u mikrosvijet te posebnim tehnikama fotografira kukce. Prvi puta se predstavlja Mladen Boljkovac, samozatajni fotograf koji se već više godina bavi temom karlovačkih dimnjaka i krovova i Nataša Vojnović koja se već godinama bavi temama buđenja i smiraja dana iznad grada.

  Slikari su najmnogobrojniji učesnici Karlovačkih likovnih susreta. Svaki autor je predstavljen s nekoliko radova, a prevladavaju različite slikarske tehnike, od kojih je akrilik na platnu najzastupljenija tehnika.

  Slikari Mišo Pakši i Ljubica Leš dugogodišnji su sudionici Karlovačkih likovnih susreta, Alfred Freddy Krupa međunarodno je priznati karlovački slikar i najnagrađivaniji autor predstavljen na izložbi. Milutin Knežević je također dugogodišnji sudionik i slikar ulja na platnu. Inače ljubiteljica minijatura, Marija Vulović ovog puta predstavlja veće platno, Vladimir Bašić Šoto predstavlja idiličan svijet u kojem vlada univerzalna ljubav. Izlaže i neizostavni poznati karlovački akvarelist Milorad Rupčić, Nada Grepl predstavlja nostalgične trenutke, a Ivana Maradin zlatnu apstrakciju. Kreativni duet - Marija i Vladimir Halovanić predstavljaju se s novim radovima. Jadranka Mikašinović nas upoznaje s nebeskim promjenama kao temom likovnog djelovanja, a Nataša Gojak prezentira presjek radova na temu mrtve prirode. Slobodanka Fuštar Dedić crta i analizira strukturu drveta, Suzana Pribanić predstavlja mrtvu prirodu u suhom pastelu dok slikar Bojan Kiski predstavlja vlastiti svijet mitskih bića. Na Karlovačkim likovnim susretima sa svojim poznatim likovnim rukopisom izlažu Biserka Lovnički, Miroslav Šipek sa svojim originalnim apstrakcijama i Božo Rupčić sa radom u tehnici suhog pastela. Alen Sirbubalo će se predstaviti radovima ekspresionističke manire, Ivana Slavica Dobranić kroz teme povijesti umjetnosti i klasične glazbe, Krunoslav Vuković eksperimentiranjem u cvijeću i nadrealnim kombinacijama boja, a Verica Mrđa mrtvom prirodom.

  Na izložbi će se predstaviti i Sunčana Simichen, grafičarka koja obrađuje elemente istarske etno odjeće, zaljubljenik u pejzaž Boris Kordić, portretistica Nataša Hipš i slikar Zoran Biljan. Neizostavan karlovački slikar ove likovne izložbe je Miroslav Krnić, autor prepoznatljiv po motivu konja. Na likovnim susretima izlažu i Ivan Škrtić te Josip Volovića sa svojim pejzažima, dok će akademski slikar Ranko Ajdinović publici predstaviti odlične dekorativne apstrakcije. Slikarica Elizabeta Bukovac Basar ovog se puta bavi eksperimentiranjem medijem slike, Vlado Barić zaokupljen je motivom rijeke Mrežnice, a Janko Šimunović se po prvi puta predstavlja pejzažom.

  U galeriji se prvi puta predstavljaju akademska slikarica Marija Katić sa ilustracijama, grafičarka Davorka Čavar koja predstavlja grafički otisak u tehnici suhe igle, studentica grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb Matea Škrtić i najmlađa sudionica, osnovnoškolka koja ilustrira, crta i slika - Amelie Ambruš.

  Izložba ostaje otvorena do 29. kolovoza 2021. godine, a može se razgledati u radnom vremenu galerije, utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati. Realizaciju Karlovačkih likovnih susreta 2021. i kataloga izložbe financijski je omogućio Grad Karlovac.