HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Na Starom gradu Dubovcu otvorena je audio–vizualna izložba Jednog dana život će biti lijep

  Stari grad Dubovac 27.07.2021. – 26.09.2021.

  Na Starom gradu Dubovcu otvorena je audio–vizualna izložba Jednog dana život će biti lijep

  Audio-vizualna izložba „Jednog dana život će biti lijep“ nastavak je projekta „Kad odrastem, bit ću bogatašica“ kojim se zaustavljamo u prostorima u kojima romska djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. Audio vizualna izložba odvija se u sklopu Tjedana jednakosti koji udruge ARTERARIJ, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske provode u 8 gradova diljem Hrvatske između 8. travnja i 26. rujna 2021. godine.

  Otvorenje izložbe održano je u utorak, 27. srpnja 2021. u 18 sati na Starom gradu Dubovcu.

  Ova audio vizualna izložba nastala je uz financijsku podršku Europske unije, u okviru projekta „ARISE ROMA“, koji se provodi u sklopu programa “Glavne uprave za pravosuđe i potrošače, programa o pravima, jednakosti i građanstvu 2014.-2020.” Projekt i audio vizualnu izložbu sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

  Autorice izložbe su Ana Opalić i Barbara Matejčić.

  Ana Opalić rođena je 1972. godine u Dubrovniku. Godine 1997. diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Samostalno izlaže od 1991. Godine 2003. predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu (zajedno s Borisom Cvjetanovićem), a 2009. dobila je drugu nagradu na natječajnoj izložbi T-HTnagrada@msu.hr. U koautorstvu s umjetnicom Vesnom Mačković 2016. godine dobila je treću nagradu na izložbi T-HTnagrada@msu.hr Osnivačica je web-portala Suvremena hrvatska fotografija (www.croatian-photography.com). Redateljica je i snimateljica dva dokumentarna filma "Još jednom" (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i "Lijek", 2018., koji su premijerno prikazani na Zagreb Dox i Dok Leipzig filmskim festivalima. Objavila je dvije knjige fotografija: "Brsalje", 2017. i "Dom", 2018. te u koautorstvu s arhitektom Davidom Kabalinom knjigu "Dubrovački karavanski put", 2019. Živi i radi u Zagrebu.

  Barbara Matejčić slobodna je novinarka i spisateljica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu. Radijske dokumentarce je radila za Treći program Hrvatskoga radija. Surađuje s međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađivana je za svoj rad te je dobitnica nekoliko europskih stipendija. Autorica je knjige "Kako ste?" (u izdanju zaklade Heinrich Böll). Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

  Izložba će biti otvorena do 26. rujna 2021. godine, a može se razgledati u radnom vremenu Starog grada Dubovca.

  IMPRESSUM

  Fotografije

  Ana Opalić

  Tekst / Zvuk

  Barbara Matejčić

  Obrada zvuka

  Audio Store Transonica

  Ispis fotografija

  Fini print

  Organizatori izložbe

  ARTERARIJ, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske

  Za organizatore

  Romano Nikolić, Sara Lalić i Milan Mitrović

  Zahvale

  Obiteljima koje su nas primile u svoje domove u Gorskom Kotaru, Slavoniji, na Baniji, u Međimurju, Zagrebu i pored Koprivnice