HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Otvorena je fotografska izložba Dinka Neskusila „Lica Karlovčana 1991. – 2021.“

  04.10.2021. – 30.01.2022.

  Otvorena je fotografska izložba Dinka Neskusila „Lica Karlovčana 1991. – 2021.“

  Izložbom fotografija Dinka Neskusila „Lica Karlovčana 1991. – 2021.“ u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj u ponedjeljak, 4. listopada 2021. obilježena je trideseta obljetnica početka najtežih napada na Karlovac u Domovinskom ratu. Otvorenje izložbe se održalo u sklopu programa Grada Karlovca „Sjećanje na Turanj“, a sama izložba se može razgledati do 30. siječnja 2022.

  Kao ratni fotoreporter Karlovačkog tjednika Dinko Neskusil snimio je tisuće fotografija. Među fotografijama su i portreti Karlovčana, prognanika i svih onih koji su ratnu svakodnevicu dijelili s Karlovčanima. Na njima je zabilježen cijeli jedan svijet. Svijet običnih ljudi koji su preko noći postali ratnici, branitelji doma, skrbnici ratnih stradalnika, ratni fotoreporteri…

  Nastale u ratnim godinama fotografije odišu snagom doživljaja i proživljenoga. Neposredno iskustvo autorova sudjelovanja u gotovo svim zbivanjima tih godina dodale su njegovim fotografijama uz dokumentarističku i ljudsku notu. Svaka od njih pokazuje osobit senzibilitet u pristupu ljudima čija će lica ovjekovječiti svojim objektivom.

  Osobe s fotografija autor je nakon trideset godina potražio i pronašao, razgovarao s njima i ponovo ih fotografirao u istom ambijentu. Nove fotografije omogućile su izuzetno zanimljivu vizualnu usporedbu istih motiva s tridesetogodišnjim odmakom i na osebujan način premostile prošlost i sadašnjost, ratne i mirne godine, nekadašnji i današnji Karlovac.

  Zahvaljujemo autoru fotografija i svim sudionicima našeg malog projekta koji su se odazvali, otkrili svoja lica i podijelili svoje životne priče trideset godina nakon nastanka poznatih nam fotografija.

  Dinko Neskusil zaposlen je u Karlovačkom tjedniku od 1991. - 1995. kao ratni fotoreporter, a od 1996. do danas kao grafički urednik, cjeloživotni je fotoamater i fotokroničar grada Karlovca. Održao je više samostalnih izložbi fotografija i sudjelovao na nizu skupnih izložaba. Neskusil je dobitnik mnogih nagrada za fotografiju poput one Grand prix Salona Vinkovci i prve nagrade Photodays-a u Rovinju. Fotografije objavljuje u nizu novina i časopisa, ilustrirao je razne publikacije, a izdao je i fotomonografiju o Domovinskom ratu „Godine za sjećanje – Karlovac 1991. - 1995.“ . Neskusil je osnivač, pokretač i urednik web stranice www.kafotka.net i predsjednik Kafotke – udruge fotografa.

  Autorica izložbe i kataloga je viša kustosica Ružica Stjepanović. Izložba je ostvarena sredstvima Grada Karlovca.