HR | EN
  • [IZLOŽBA]

    Slikarska poricanja i odricanja - Marijan Richter

    Galerija "Vjekoslav Karas" 09.05.2012. – 03.06.2012.
Umjetnički koncept Marijana Richtera, naime, temelji se na polazištu da umjetničko djelo jest samo ono koje je u stalnoj mijeni.

Slikarska poricanja i odricanja - Marijan Richter

„Slikarska poricanja i odricanja“ naziv je monografske izložbe slika kojom je karlovačkoj likovnoj publici predstavljen recentni slikarski opus i promišljanja o smislu, značaju i mogućnostima umjetničkog stvaranja akademskog slikara Marijana Richtera (1957.) koji je diplomirao slikarstvo 1983. godine u klasi Raula Goldonija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1984. godine. Ostvario je dvadesetak samostalnih izložbi u Zagrebu, Čakovcu, Križevcima, Sisku, Vinkovcima, Trogiru, Karlovcu.

Slikarski opus Marijana Richtera karakterizira samosvojna i uvjerljiva poetika stalnog propitivanja smisla umjetničkog djela i umjetničkog djelovanja oblikovana tijekom proteklih nekoliko godina tijekom pohađanja poslijediplomskog doktorskog studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (od 2008.). Izložbom je predstavljen veći broj radova počevši od od slikarskih intervencija na fotografijama formata 9x13 cm, preko preslikavanja crteža i radova na papiru, pa do redefiniranja prethodno naslikanih slika većih formata.

Uz izložbu je tiskan katalog na 16 stranica s predgovorom kustosice izložbe i urednice kataloga Antonije Škrtić i uvodnim tekstom iz pera samog umjetnika Marijana Richtera i reprodukcijama u boji.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.