HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Čarolija slame Nikole Fallera

  Galerija "Vjekoslav Karas" 03.10.2012. – 04.11.2012.
  Priča o akademskom kiparu Nikoli Falleru je priča o istraživanju i pronalaženju samog sebe...

  Čarolija slame Nikole Fallera

  Priča o akademskom kiparu Nikoli Falleru je priča o istraživanju i pronalaženju samog sebe. To je priča o vlastitoj samospoznaji kroz kiparski materijal – SLAMA koji se pretvorio u likovnu manifestaciju „Slama“.

  Ideja za ovu manifestaciju dogodila se dok je Nikola kao student putovao po prostranim panonskim ravnicama i gledao razbacane bale slame po poljima. Zadivio ga je prizor koji je sam po sebi umjetnost. Nikola kaže: „ Meni se nabacivala misao kako bi se te divne lego kocke dale složiti i na neke nove načine. I tako sam počeo maštati o velikim slamnatim skulpturama... i kako je film dalje tekao, puko maštanje me više nije zadovoljavalo. Shvatio sam da sam ne bih daleko stigao, i da će za realizaciju takvih radova biti potrebna jedna cijela ekipa.“ Pravi trenutak došao je u ljeto 2006. godine kada je osnovana kiparska kolonija „Slama“. Pred drugi saziv kolonije osnovana je i istoimena udruga. Udruga se bavi organizacijom kolonije, vođenjem radionica, gostovanjima te izradom skulptura.

  U razdoblju od 2006. godine do danas manifestacija „Slama“ ugostila je stotinjak akademskih likovnih umjetnika kao i tisuću volontera koji su izrađivali slamnate skulpture. Nikola Faller 2009. godine dobiva priznanje za najatraktivniji eko - etno proizvod, 2010. godine „Slama“ dobiva zlatnu povelju „Suncokret“ za razvoj ruralnog turizma, a članove udruge ugošćuje i predsjednik Republike Hrvatske. Ove su godine nagrađeni „Zelenom poveljom“ Osječko-baranjske županije za doprinos očuvanju okoliša.

  Premijerno predstavljanje u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu posebno je važno obzirom da je ovo Nikoli Falleru prva samostalna izložba.