HR | EN
 • [IZLOŽBA]

  Medvešek Damir: Hrvatske djevojke, erotika

  Galerija "Vjekoslav Karas" 05.12.2012. – 21.12.2012.
  Prije tri godine autor je krenuo sa pripremnim radovima za izradu ciklusa crteža „Hrvatske djevojke – Erotika“...

  Medvešek Damir: Hrvatske djevojke, erotika

  Damir Medvešek prvi se put predstavlja karlovačkoj likovnoj publici. Radi se o akademskom slikaru koji je zaposlen kao glavni slikar u slikarnici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Njegov dosadašnji umjetnički rad prepoznat je u zemlji i inozemstvu. Mnogi radovi Damira Medvešeka nalaze se u poznatim svjetskim zbirkama.

  Prije tri godine autor je krenuo sa pripremnim radovima za izradu ciklusa crteža „Hrvatske djevojke – Erotika“. Tada je počeo sustavno fotografirati svoje prijateljice koje je birao na osnovu njihovih energija i dojmova koje su ostavljale. Izrađeno je na tisuće fotografija koje su poslužile za izradu crteža u olovci. Ono što je zanimljivo je da, nakon dugo godina, Damir Medvešek opet radi crtež. Posljedica je to nagovora utjecajnih kolega ali i razrade prve faze nečega što će se u skoroj budućnosti pretvoriti u slike velikog formata. Koristim ovu priliku da se pozovem na obećanje autora jer je ova izložba sa svojim premijernim predstavljanjem temelj neke nove u boji. Tu će izložbu Karlovac imati prilike vidjeti kroz nekoliko godina. Do tada uživajmo u premijernom predstavljanju crteža koje su tri mjeseca nastajali u autorovu ateljeu.

  Osim vizualnog dojma nastalog kombiniranjem likovnih elemenata i stilskih ukrasa energija koju ovi crteži zrače je prepuna erotičnosti. Profinjenim naglaskom ženskih tjelesnih atributa autor nam skreće pozornost na erotsku ljepotu svojih prijateljica. Ovdje vulgarnosti nema mjesta već je opet naglasak na čistoj ljepoti i ljubavi prema biću koje je u ženskom tijelu. Energija koja se osjećamo u crtežima jednaka je onoj na platnima mnogih baroknih ili secesijskih slika. Crteži Damira Medvešeka ne stvaraju osjećaj nelagode već ugode i ljubavi. Ova energija crteža upravo je osobna energija autora.

  Kada se dojmovi Damira Medvešeka objedine, njegove su žene ipak više prijateljice nego Meduze. Njihova strpljivost prilikom poziranja hvale je vrijedna. Jednako tako, zahvaljuje i ženama koje su ga odgajale i bile strpljive s njim. Zapravo, autor koristi priliku ovim ciklusom crteža zahvaliti svim ženama što postoje i život čine ljepšim. U očekivanju razrade na velikim formatima, uživajmo u erotičnosti hrvatskih djevojaka.