HR | EN

Petar Grgec - Križni put hrvatskog naroda – Donacija Gradskom muzeju Karlovac

Ciklus Križni put hrvatskog naroda čine 24 crteža u tušu, nastala kao umjetnička i emotivna reakcija na razaranje, palež i pljačku Ribara, Brođana, Skakavca, Brežana, Lasinje i drugih hrvatskih krajeva, sela i gradova 1991. godine. Petar Grgec, slikar i lirske i nadrealne naive, onaj u čijem su umjetničkom opusu bile moguće i nemoguće stvari, ocrtavši ratna stradanja svog zavičaja i sunarodnjaka stvorio je sugestivnu ratnu kroniku koja promatrača odvlači u apokaliptično vrijeme ratnog ludila.

Izložba je postavljena u izložbenom prostoru u potkrovlju muzeja u znak zahvalnosti Petru Grgecu i njegovoj obitelji jer su spomenuti ciklus crteža velikodušno darovali Muzeju s mišlju da će jednog dana postati dijelom stalne izložbe posvećene Domovinskom ratu na amblematskom mjestu Domovinskog rata - Turnju.

Izložba je otvorena u petak, 04. listopada 2013. godine u 19.00 sati. Autorice i kustosice izložbe su Ružica Stjepanović i Antonija Škrtić, a edukativni program u vidu predavanja o umjetnosti i ratu, te likovnih radionica priredio je Marinko Pleskina.

Izložbu prati katalog na 24 stranice s reprodukcijama u boji i radni listić za učenike osnovnih i srednjih škola. Izložba će biti otvorena do kraja godine.