HR | EN

Likovne radionice uz izložbu Vatroslava Kuliša

Edukativni program uz izložbu Radovi na papiru Vatroslava Kuliša namijenjen je učenicima osnovnih škola, a posvećen je boji kao likovnom elementu.

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ su se tijekom studenoga održavale likovne radionice pod vodstvom muzejske pedagoginje Ivane Maradin. Sudionici su, nakon posjeta izložbi Radovi na papiru Vatroslava Kuliša, radeći s raznim alatima za nanošenje boje (kistovima, valjcima, prskalicama...) oslikavali kartonske kutije raznih dimenzija (HVALA trgovini Kaufland!) i istraživali likovne mogućnosti boje i poteza. Od kutija je na kraju sagrađena instalacija u ulaznom prostoru Galerije. Radionice su kroz kreativnu igru i istraživanje pridonijele senzibiliziranju sudionika za apstraktnu umjetnost.

Radionice su održane u tri termina (tijekom tjedna za organizirane grupe i subotom za pojedince), a na njjima je sudjelovalo stotinjak učenika OŠ Braće Seljan, OŠ Dubovac, OŠ Grabrik, OŠ Dragojle Jarnević, OŠ Švarča, OŠ Banija i Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Banija.

Gradski muzej Karlovac posebno zahvaljuje nastavnicama Valentini Črnugelj, Vesni Jakin, Biserki Kenfelj, Željki Laić, Željki Polić, Vladimiri Ribić i Aleksandri Škrtić, koje su se s učenicima odazvale pozivu, te svim roditeljima koji su u ovim radionicama prepoznali mogućnost kreativne i edukativne subotnje zanimacije za svoju djecu.

Zahvaljujući Gradu Karlovcu i Ministarstvu kulture RH sudjelovanje na radionicama je bilo besplatno, a sav potreban materijal je bio osiguran.

Izjave sudionika:

„Ovo je pravo slikarstvo!“

(Učenik 3. razr. OŠ Banija)

„Skroz sam se uprljala, al nema veze, danas sam bar nešto napravila svojim rukama“

(Matea, 9 god.)