HR | EN

23. EMA EDUKATIVNO-MUZEJSKA AKCIJA Povodom Međunarodnog dana muzeja

Preuzmite: Programska knjižica 23. edukativno-muzejske akcije LAĐA


23. EMA

EDUKATIVNO-MUZEJSKA AKCIJA

Povodom Međunarodnog dana muzeja

18. 4. – 18. 5. 2018.

L a đ a

Dvadeset i treću godinu zaredom Hrvatsko muzejsko društvo – Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju organizira Edukativno-muzejsku akciju povodom Međunarodnog dana muzeja. Muzej-domaćin ovogodišnje 23. EMA-e je Gradski muzej Karlovac, a tema je lađa. Sudjeluje ukupno 65 muzeja i ustanova iz cijele Hrvatske.

Program traje od 18. travnja do 18. svibnja 2018. godine. Prati ga programska knjižica s popisom svih sudionika i opisom programa. Za trajanja Akcije programska knjižica vrijedi kao ulaznica u sve muzeje i ustanove koji sudjeluju u Akciji.

Ovogodišnja tema temelji se na činjenici da su muzeji u simboličnom smislu lađe, puni različitosti i neizrecivog bogatstva skrivenog u muzejskim predmetima koje brižno čuvamo i ‘prevozimo’ po vodama današnjice za buduće naraštaje ‘lađarica’ i ‘lađara’. Prisutne su u svakoj epohi ljudske prošlosti, upotpunjuju našu sadašnjost te spremno čekaju plovidbu u budućnost.

Znanjem i ljubavlju prema zajedničkoj kulturnoj baštini kroz radionice, igraonice, slušaonice, predavanja, vodstva i ostale sadržaje za djecu i mlade ukrcajmo muzejske predmete i krenimo na maštovito putovanje na našim muzejskim lađama. Imajte na umu da su one sredstvo istraživanja i stjecanja najvećeg ljudskog bogatstva i moći, a to je znanje!

Ukrcajmo se zajedno 16. travnja 2018. godine u 12 sati na Žitnu lađu „Zora“ u Brođanima te sigurno zaplovimo na uzbudljivu avanturu našom kulturnom baštinom. Pozivamo Vas da i ''iskrcavanje'' proslavite s nama u petak, 18. svibnja 2018. godine na Starom gradu Dubovcu na završnoj svečanosti.

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu – Gradskom uredu za kulturu i Gradu Karlovcu na financijskoj potpori projekta. Javnoj ustanovi Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac i Aurori Colapis j.d.o.o. na nagradnim donacijama te svim muzejima i ustanovama koji su svojim sudjelovanjem podržali projekt.

PROGRAM Gradskog muzeja Karlovac

Ponedjeljak 16. 4. 2018.

Tiskovna konferencija – prezentacija 23. EMA-e

Vrijeme održavanja: 12 sati

Mjesto održavanja: Brođani - Žitna lađa „Zora“

Na tiskovnoj konferenciji predstavit ćemo 23. edukativno-muzejsku akciju. Prezentirat ćemo projekt koji traje već dvadeset i treću godinu zaredom, a Gradski muzej Karlovac ove godine ima čast biti muzej-domaćin.

Četvrtak 19. 4. 2018.

Žitni put – predavanje

Karlovac je svoje zlatno doba živio krajem 18. i početkom 19. stoljeća, kao centar trgovine. Žito i drvna građa prevoženi su iz plodne Slavonije Savom do Siska, Kupom do Karlovca, a trima povijesnim cestama Karolinom, Lujzijanom i Jozefinom do Jadranskog mora. Sudionici predavanja proširiti će znanje koje su stekli kroz nastavu povijesti te će se na temelju pisanih izvora i zabilježenih svjedočanstava susresti s raznim zanimljivim crticama iz karlovačke prošlosti. Predavanje je namijenjeno učenicima 7. razreda osnovnih škola.

Sudjelovanje u radionici je besplatno, a materijal osiguran.

Prijave na e-mail: karlo.mandic@gmk.hr ili mob. 098 957 1425

Četvrtak 24. i 26. 4. 2018.

Titanic – edukativno-kreativna radionica

Titanic je kao što svi znaju početkom 20. stoljeća bio najveći putnički prekooceanski brod. Manje je poznato da mu je prvi u pomoć pristigao brod Carpathia, koji je u tom trenutku plovio prema riječkoj luci. Kao znak zahvale za iskazanu hrabrost i humanost posada je odlikovana srebrenim peharom, a svaki član posade posebnom medaljom i novčanom nagradom. Sredstva za nagrade prikupili su preživjeli s Titanica. Medalje su im uručene u salonu broda 29. svibnja 1912. Među članovima posade broda Carpathia bio je i Karlovčanin Herman Godler. Služio je kao konobar i sa 17 godina bio je jedan od najmlađih članova posade. Kroz edukativno kreativnu radionicu djeci predškolskog uzrasta ispričati ćemo priču o Titanicu i Carpathiji i pokazati medalju koju čuvamo u muzeju. Kako bi djeca naučila reagirati u kriznim situacijama, profesorica kineziologije Maja Jakić - Grubešić iz Dječjeg vrtića Karlovac demonstrirati će tehnike spašavanja u vodi. Nakon toga djeca će od papira izrađivati medalje nalik na one koje su dobili pripadnici posade Carpathije. Za sam kraj radionice ostaviti ćemo priču o holliwoodskoj ekranizaciji Titanica i za uspomenu snimiti fotografije po uzoru na Leonarda Di Capria i Kate Winslet.

Sudjelovanje u radionici je besplatno, a materijal osiguran.

Prijave na e-mail: karlo.mandic@gmk.hr ili mob. 098 957 1425

Četvrtak 3. 5. 2018.

Plivajuća i plutajuća entomologija - edukativna radionica

Plivajuća i plutajuća entomologija radionica je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola te svim razredima srednjih škola. Sudionici radionice će naučiti što je entomologija, zašto je važno proučavati kukce, kako ih prepoznati, zaštititi i druga znanja o njima. Fokus će biti na kukcima čije je stanište povezano s vodom. Radionica se sastoji od kratkog teorijskog uvoda u entomologiju te praktičnog dijela preparacije kukaca. Traje oko 2 školska sata. Kratkoročni ciljevi radionice su: usvajanje znanja o entomologiji kroz aktivno sudjelovanje i interakciju s muzejskim pedagogom i kustosom prirodoslovnog odjela, informiranje o novim sadržajima te sudjelovanje u istim. Dugoročno želimo stvoriti novi stalni pedagoški program koji će kod djece, zbog svoje zanimljivosti, stvoriti naviku dolaska u Muzej i sudjelovanja u poučnim, kreativnim i zabavnim sadržajima.

Sudjelovanje u radionici je besplatno, a materijal osiguran.

Prijave na e-mail: karlo.mandic@gmk.hr ili mob. 098 957 1425

Četvrtak 10. 5. 2018.

Rađa se lađa – kreativna radionica (Marin Pavić)

Origami je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira. Tradicionalno se koristi kvadrat, ali postoji veliki broj modela koji se radi od drugačijih oblika papira - pravokutnika, trokuta itd. Origami se dijeli na tradicionalni i modularni, u kojem se više dijelova povezuje u cjelinu. Na kreativnoj radionici „Rađa se lađa“ djeca osnovnoškolskog uzrasta izrađivati će brodiće i lađe. Koristiti će papir u raznim bojama, a njihova djela biti će izložena na završnoj svečanosti 23. edukativne muzejske akcije na Starom gradu Dubovcu.

Sudjelovanje u radionici je besplatno, a materijal osiguran.

Prijave na e-mail: karlo.mandic@gmk.hr ili mob. 098 957 1425

Petak 11. 5. 2018.

Kliofest - Predavanje mr. sc. Nikše Mendeša

Predavanje muzejskog savjetnika Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka mr. sc. Nikše Mendeša održat će se na Dan povijesti u petak, 11. svibnja 2018. godine u sklopu petog Festivala povijesti Kliofest 2018 u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva te Društva za hrvatsku povjesnicu.

Predstavit će se brodograditeljska djelatnost karlovačkog veleposjednika i poduzetnika Vjenceslava Turkovića (1826.-1902.). Ovaj rođeni Kraljevičanin je u drugoj polovini 19. stoljeća bio suvlasnik najjače tvrtke za trgovinu hrastovim dužicama i žitom u Hrvatskoj. Istovremeno je u Kraljevici unaprijedio naslijeđeno brodogradilište u kojem je 1868. godine svečano porinut jedrenjak bark „Grad Karlovac“, maketa kojeg se danas nalazi u stalnom postavu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Petak, 18. 5. 2018.

Završna svečanost povodom Međunarodnog dana muzeja i završetka 23. EMA-e

U petak, 18. svibnja obilježavamo Međunarodni dan muzeja i završetak 23. EMA-e. Za završnu svečanost organizirat ćemo otvaranje izložbe o pedagoškoj djelatnosti Gradskog muzeja Karlovac, izvlačenje nagradnih kupona, nastup dramske skupine OŠ Draganić s izvedbom Bajke o ribaru i ribici i vokalno-instrumentalne skupine OŠ Dubovac s pjesmom Boje su u nama.

Početak programa u 11 sati - otvaranje izložbe 18 nam je godina već!

- izvlačenje nagrada 23. EMA-e

- Bajka o ribaru i ribici u izvedbi dramske skupine OŠ Draganić

- Boje su u nama u izvedbi vokalno-instrumentalne skupine OŠ Dubovac

***

Održane aktivnosti:

19. travanj 2018. – Predavanje "Žitni put"

24. i 26. travanj 2018. – Edukativno kreativna radionica "Titanik"

3. svibnja 2018. – Plivajuća i plutajuća entomologija - edukativna radionica