HR | EN

Edukativni program uz izložbu Robert Šimrak: Ideja kaosa / 42. Die Vorstellung des Chaos

Naslov radionice: Na mjestu odmor!

Vrijeme održavanja: 24. 5. 2018. u 13:10 sati

VODITELJICA: Sunčana Simichen

OPIS: Vođenim razgledom izložbe učenicima će se skrenuti pažnja na način prikazivanja ljudske figure na izloženim slikama, na slikarski tretman volumena i perspektivna skraćenja te crtački karakter i plošnost u prikazivanju pejzaža u kojem u koji su likovi smješteni. Potom će se povesti diskusija o značenju sintagme Ideja kaosa. Ispitat će se odnos između značenja sintagme i pojedinih slika ali i cjeline ciklusa. U praktičnom dijelu radionice učenici će radeći u paru iscrtavati konture sjena svojih tijela u slobodnom položaju (poput vojnika nakon naredbe Na mjestu odmor!) te ih ispunjavati teksturnim linijama raznobojnim krejonima na velikom papiru tvoreći jednu zajedničku (kaotičnu) sliku. Na kraju ćemo zajedno analizirati novonastali rad koji će ostati izložen u predvorju Galerije.

TRAJANJE RADIONICE: 90 min (1,5 h)

NAJVEĆI BROJ DJECE: 25

DOB SUDIONIKA: viši razredi osnovne škole

CILJEVI RADIONICE:

- vizualno istražiti djela i potaknuti na analiziranje nacrtanih elemenata, likova

- potaknuti socijalne vještine, surađivanje, rad u paru

- kreativno izražavanje putem likovnog elementa linije prikazivanjem različitih tekstura

Naslov radionice: Vidimo se tamo gore…U oblacima! – izrada prostorne instalacije

Vrijeme održavanja: 28. 5. 2018., 11.30 sati

VODITELJICA: Ivana Maradin

OPIS: Nakon razgleda izložbe, povest će se diskusija o tome zašto se ratuje, kome treba rat, što rat donosi, tko želi ratovati, je li rat prirodno stanje društvo, što je kaos, a što red, što je rat u odnosu na mir i slobodu te će se povesti vođena formalna i sadržajna analiza slike Dirižabl (Vidimo se tamo gore), a posebno će se uočiti likovni elementi korišteni u prikazu oblaka u desnom dijelu slike i odnos između naslova slike i prenesenog značenja oblaka tj. neba. U praktičnom dijelu radionice svaki sudionik će izrezati plohu oblaka od ljepenke, obojati ju kromatskim i akromatskim tonovima i dočarati volume konturnim i teksturnim linijama. Tako nastali oblici će se određenim ritmom grupirati i postaviti u prostoru Galerije čime će nastati svojevrsna prostorna sliku tj. zajedničku instalaciju- scenografija za fotografiranje sudionika.

TRAJANJE RADIONICE: 120 min (2 h)

NAJVEĆI BROJ DJECE: 20

DOB SUDIONIKA: 7. razredi

VODITELJICA: Ivana Maradin

CILJ RADIONICE:

Osvijestiti učenike o povijesnim činjenicama ratnih strahota, njihovo osobno preispitivanje o ratu kao stanju kaosa i neslobode pojedinaca i društva, te pronalaženje odgovora kako svatko osobno može pridonijeti miru,osobnoj i društvenoj sreći. Promatrati također povijesne ratne događaje ne samo činjenicama i stvarnim događajima već dubokim promišljanjem o njima putem umjetnosti. Osvijestiti kako suvremena umjetnost danas kroz razne vidove stvaranja ujedno progovara ne samo o osobnim iskustvima već o mnogobrojnim društvenim pitanjima i događajima. Također će osvijestiti kako vlastitim likovnim rješenjem mogu progovoriti o ratu, ljudskim strahotama,nepravdi,nesreći,smrti,tuzi i pronaći odgovor zašto se rat događa ,te također pokušati pronaći najbolji izlaz iz bilo kojeg stanja rat, kaosa i ljudske nesreće.

Materijal osiguran, sudjelovanje besplatno.

Vodstvo za učenike

Tijekom trajanja izložbe prema prethodnoj najavi organiziramo vodstvo za učenike osnovnih i srednjih škola uz korištenje besplatnih radnih materijala za učenike osnovnih škola i radnog listića za učenike srednjih škola.

Najava dolaska: antonija.druzak@gmk.hr

***

ODRŽANE RADIONICE

14. svibnja 2018. – Korak u slobodu / likovna radionica

15. svibnja 2018. – Reportaža događaja / likovna radionica