HR | EN
  • [likovna radionica]

    Inkluzivna likovna radionica TAKTILNi CRTEŽ - u susret izložbi Gledam dodirom

    11.07.2019.

Inkluzivna likovna radionica TAKTILNi CRTEŽ - u susret izložbi Gledam dodirom

Vrijeme: 11.7.2019., 9.00-11.00 sati

Mjesto: Odjel za djecu i madež Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, Lj. Šestića 1, Karlovac

Dob: 5 – 12 godina

Organizator: Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7, Karlovac

Voditeljice: Tanja Parlov, profesor likovne kulture u COO"Vinko Bek" u Zagrebu i Lana Bede, profesor povijesti umjetnosti i muzejski pedagog u Gradskom muzeju Karlovac

url: www.gmk.hr

Gradski muzej Karlovac vas poziva na inkluzivnu, likovnu radionicu „Taktilni crtež – u susret izložbi Gledam dodirom“ koja će se održati u četvrtak, 11. srpnja 2019., od 9 do 11 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Cilj radionice je senzibilizirati javnost za osobe s oštećenjem vida na području likovnog stvaralaštva. Umjesto olovke ili flomastera, isprobajte izradu crteža pomoću didaktičkog seta „TOČKA.CRTA.CRTEŽ“ kojeg je osmislila prof. Tanja Parlov iz Centra Vinko Bek u Zagrebu. Sudjelovanje na radionici je besplatno. Prijaviti se možete osobno na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Karlovac ili na telefon 047/412-377, kućni 103. Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta pa požurite!

Svi koji bi željeli, a neće moći doći na radionicu, imati će priliku vidjeti radove i isprobati izradu taktilnih crteža na izložbi pod naslovom "Gledam dodirom" koja se u rujnu otvara u Galeriji "Vjekoslav Karas" u Karlovcu.

Zašto taktilni, opipljivi crtež?

Crtež slijepih osoba je potpuno drugačiji od crteža videćih osoba. Slijepa osoba nema poimanje perspektive, prostornog skraćenja radi prikaza dubine na plohi papira, ona svijet doživljava isključivo zvukom i opipom. Ujedno zbog načina pisanja na stroju i čitanja Brailleovog pisma koje se zasniva na ispupčenim točkama, slijepi nemaju razvijenu grafomotoriku. Stoga je ovaj način gradnje crteža prilagođen njihovim sposobnostima i daje im priliku da se i sami likovno izraze kroz elemente crteža.

Što ćemo raditi?

Polaznici radionice imati će priliku upoznati taktilan način razmišljanja slijepih osoba u gradnji crteža te složiti crtež od gotovih elemenata – točaka, ravnih i zakrivljenih crta izrađenih od magneta na metalnoj ploči. Slagat ćemo crtež zatvorenih očiju, kao i otvorenih očiju. Vidjet ćete da je jako zabavno!