HR | EN
 • [edukativna]

  Zaroni u prošlost

  Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7 02.05.2012. – 18.05.2012.
  Edukativni program „Zaroni u prošlost“ u Gradskom muzeju Karlovac

  Zaroni u prošlost

  17. muzejska edukativna akcija Voda

  Edukativni program „Zaroni u prošlost“ u Gradskom muzeju Karlovac

  Edukativni program „Zaroni u prošlost“ se održavao od 02. do 18. svibnja 2012. u sklopu 17. muzejske edukativne akcije na temu Voda u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva povodom Međunarodnog dana muzeja. Program je bio posvećen podvodnoj riječnoj arheologiji, vrijednim nalazima iz fundusa GMK otkrivenim u karlovačkim rijekama i suvremenim metodama rada podvodnih arheologa, a sastojao se od znanstvenopopularnog predavanja s demonstracijom ronilačke opreme podvodnog arheologa, kreativnih radionica, tematskih stručnih vodstava u stalnom postavu i edukativnog radnog lista. Namijenjen je učenicima osnovne i srednje škole, kao i svim zainteresiranima ostalih dobnih skupina. Program prati programska knjižica i plakat akcije Voda u izdanja HMD-a, te tiskovine i tematski žig akcije u izdanju GMK-a. Autorica i voditeljica programa Lana Bede.

  Predavanje na temu „Riječna podvodna arheologija s posebnim osvrtom na istraživanja i nalaze s karlovačkog područja“ održao je Krunoslav Zubčić, viši konzervator arheolog iz Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu. U sklopu predavanja održana je demonstracija ronilačke opreme i podvodnih kamera za djecu i mlade.

  Niz radionica pod nazivom „Zaroni u prošlost“ bio je kreativnog karaktera. Uvodno u radionicu učenici su posjetili stalni postav Muzeja uz tematsko stručno vodstvo posvećeno nalazima otkrivenim u rijeci Kupi i Mrežnici, a potom su izrađivali mačeve i sandale po uzoru na srednjovjekovni romanički mač i stopalo antičke skulpture s prikazom kožne sandale, pronađene su rijeci Kupi, koristeći vodenu tehniku kaširanja i reciklirane materijale u skladu s ovogodišnjom podtemom Međunarodnog dana muzeja, ekološka održivost. Voditeljice u radionicama su bile nastavnice karlovačkih osnovnih škola i muzejska pedagoginja Lana Bede.