HR | EN
 • [promocija]

  Novo izdanje u ediciji Katalozi i monografije

  Gradski muzej Karlovac 18.12.2013. – 18.12.2013.

  Novo izdanje u ediciji Katalozi i monografije

  U okviru obilježavanja Dana Gradskog muzeja Karlovac predstavljena je nova knjiga u ediciji katalozi i monografije Novi život drevnog umijeća – obnova pletenja na lučnom okviru u selu Trg kraj Ozlja, autorice Jane Mihalić, više kustosice Etnografskog odjela.

  U knjizi je opisan tradicionalan način izrade kapice jalbe, početak procesa obnove pletenja u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, prenošenje iskustava zainteresiranim osobama u Ozlju te učenicama učeničke zadruge „Kotačac“ i članicama KUD-a „Ključ“. Djelatnost je revitalizirana s nadom u buduće trajanje, a asortiman proširen izradom svakovrsnih suvenira i ukrasnih predmeta suvremene upotrebe kao prepoznatljivih obilježja ozaljskoga kraja.

  Tehnika pletenja na okviru nastala je u davnim pretpovijesnim vremenima. Poznavali su je u starom Egiptu, u starom Peruu, u Aziji. Obilježila je europsko brončano doba, grčko antičko razdoblje, srednji vijek, dugo se zadržala kod Indijanaca u području Arizone. Također je zabilježena u tradicijskoj kulturi skandinavskih zemalja te kod Slavena, Rumunja i Mađara. U Hrvatskoj se spominje više lokaliteta gdje je nekoć postojala, ali je do početka 20. st. zaboravljena. U selu Trg u živoj se tradiciji zadržala negdje do polovine 20. st., i to kao sićušan kamenčić velikog mozaika svjetske kulturne baštine.

  Knjigu su u srijedu, 18. prosinca 2013. godine u s početkom u 17.30 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“ predstavile autorica Jana Mihalić i recenzentice Aleksandra Muraj i Nerina Eckhel.