HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Noć muzeja 2015.

  Gradski muzej Karlovac 30.01.2015.

  Noć muzeja 2015.

  Jubilarna deseta Noć muzeja održala se 30. siječnja 2015. godine od 18:00 sati do 01:00 sati sa slobodnim ulazom na sve programe.

  O uspjehu Noći muzeja govori i podatak o kontinuiranom rastu publike iz godine u godinu. Prošle godine Noć muzeja 2014. zabilježila je rekordnih 360.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 200 muzeja. Posebno je vrijedna činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

  Gradski muzej Karlovac od samih početaka uključen je u program Noći muzeja na obje svoje lokacije: u zgradi muzeja na Strossmayerovom trgu i zgradi Galerije „Vjekoslav Karas“ u Ulici Lj. Šestića.

  Ove godine aktivnosti su vezane uz obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

  U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u tijeku je izložba „Za kralja i dom“ koja prikazuje žrtve koje Karlovac, iako daleko od krvavih bitaka na bojišnicama, podnosi. Osim razgleda izložbe uz stručno vodstvo posjetitelji su mogli prisustvovati i projekciji filma „Josef“ režisera Stanislava Tomića koji govori o sudbini vojnika u Prvom svjetskom ratu na bojištu u Galiciji 1915. godine.

  U realizaciji izložbe „Za kralja i dom“ pomogao je svojim znanjem i predmetima karlovački kolekcionar Srđan Sabljarić. Pogled u njegovu zbirku militarija vezanih uz Prvi svjetski rat pružit će izložba „1914.-1918. Iz zbirke Srđana Sabljarića“ koja se u Noći muzeja otvarila u 18 sati u izložbenoj dvorani u potkrovlju zgrade muzeja na Strossmayerovom trgu, dok je u 20 sati u dvorani u prizemlju muzeja presjek vokalne glazbe europskih i hrvatskih kompozitora donio koncertni nastup dviju sopranistica, Lidije Horvat Dunjko i Antonie Dunjko uz klavirsku pratnju Vlaste Gyure.

  U zgradi Muzeja i u Galeriji organizirano je stručno vodstvo po postavu i izložbi. U 19 sati u Galeriji „V. Karas“ organizirano je specijalno vodstvo za djecu po izložbi Za kralja i dom.

  Hvala na druženju!

  ***

  Radio spot Noći muzeja 2015. poslušajte ovdje.