HR | EN
  • [DOGAĐANJA]

    Predstavljanje biblioteke Prvi svjetski rat u nakladi antikvarijata Biblos

    Galerija "Vjekoslav Karas" 22.04.2015.

Predstavljanje biblioteke Prvi svjetski rat u nakladi antikvarijata Biblos

Ciklus događanja vezanih uz obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i izložbu Za kralja i dom, završio je u srijedu 22.4.2015. godine predstavljanjem biblioteke Prvi svjetski rat. Biblioteka Prvi svjetski rat pokrenuta je u nakladi zagrebačkoga antikvarijata Biblos (Fortuna d. o. o.) i uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH 2014. godine i donosi pretiske rijetkih hrvatskih publikacija vezanih uz taj oružani sukob.

Prvo kolo od pet knjiga (zadnje dvije objavljene su u ožujku ove godine) obuhvaća pretiske ratnih sjećanja Branimira Kneževića (Gledanje u vidjeno – ratovanje u Srbiji 1914. godine, Zagreb 1917.), Pere Blaškovića (Sa Bošnjacima u Svjetskom ratu, Beograd 1939.), Jurja Oršića-Slavetićkog (Na konju i u rovu, Beograd 1917.) i Grge Turkalja (1609 dana na fronti, Winnipeg 1930.) te taktičko-promidžbeni priručnik Slavka Stanzera (Put do pobjede sastavljen za podčastnike i momčad sviju četa hrvatske krvi, Zagreb 1916).

Od navedenih autora, Blašković i Stanzer rođeni su Karlovčani, a Turkalj se sa svojom braćom – inače iz Sastavka kraj Slunja – cijeli rat borio u 26. karlovačkoj domobranskoj pješačkoj pukovniji, dijelom i pod Stanzerovim zapovjedništvom.

O biblioteci te o ratnom putu navedenih pisaca govorili su viša kustosica mr. sc. Sanda Kočevar, nakladnik Daniel Glavan i urednik dr. sc. Filip Hameršak.

Nakon predstavljanja izdanja će se moći kupiti uz prigodni popust.